Anunturi

 

10.11.2008

A aparut nr. 2/2008 al American Journal of Psychotherapy
(editia in limba romana)

American Journal of Psychotherapy, editia in limba romana, apare trimestrial la Editura Trei. Din cuprinsul celui de-al doilea numar:

Urma si transfer: terapia intr-o era poststructuralista
Brian S. Appleby

Ca lider al miscarii deconstructiviste, Jacques Derrida a avut un efect profund asupra gandirii moderne. In acest articol, autorul aplica psihoterapiei conceptele lui Derrida. Folosind conceptele de urma si diferanta, sunt descrise identitatea si relatia terapeutica. Transferul si contratransferul sunt privite ca urme, rezultate in urma destramarii dihotomiei terapeut/pacient. Folosirea notiunilor derrideene de „joc" si „diseminare" deschide optiuni terapeutice care permit pacientului/pacientei sa exploreze modul in care sensul deriva din viata sa. Sunt examinate, de asemenea, intrebari cu privire la construirea sentimentelor si comportamentelor. Sintetizand, o abordare terapeutica deconstructivista duce la o gama larga de libertati si posibilitati.


Vinovatia si multidimensionalitatea sa: abordari empirice utilizand perspectiva kleiniana
Chieko Hasui
Hiromi Igarashi
Toshiaki Nagata
Toshinori Kitamura


Dupa examinarea definitiilor tipurilor de vinovatie de persecutie si de penitenta, bazate pe perspectiva kleiniana, am elaborat o masurare uni-item a acestor tipuri si am examinat fidelitatea si validitatea acestui instrument in trei studii, validitatea concurenta a masurarii a fost aratata in populatia de studenti la universitate folosind ca validator extern Test of Self–Conscious Affect–3. Chestionarul nu a fost influentat de un stil de raspuns dezirabil social. Validitatea concurenta a fost demonstrata studiind variabile externe diferite: cele doua tipuri de sentimente de vinovatie coreleaza moderat unul cu celalalt, dar vinovatia de penitenta coreleaza mai puternic cu variabile legate de maturizarea eului. Stabilitatea test-retest este doar modesta, sugerand o fluctuatie in timp a constructelor sentimentelor de vinovatie masurate.

Psihoterapie 2.0:
Blogging-ul pe MySpace® ca autoterapie

Leon Tan

O ancheta condusa de America Online (AOL®) in 2005 a raportat uimitoarea descoperire ca aproape 50% dintre cei care posteaza pe logurile de pe internet (webloguri sau bloguri), le folosesc drept o forma de autoterapie. Aceasta descoperire a trecut relativ neobservata pe psihoterapeuti si alti profesionisti din cadrul sanatatii mintale. Data fiind populatia de bloggeri (cei care posteaza jurnale pe internet) si de cititori, semnificativa la nivel mondial, si problema aparent greu de gestionat a bolii mintale in lume (conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, povara globala a bolii mintale cantareste mai mult decat a tuturor cancerelor la un loc), posibilitatea bloggingului ca autoterapie merita o atentie mai mare. Cercetarile care investigheaza posibilitatile sanogene ale blogurilor sustin o promisiune specifica, cel putin pentru cei dispusi sa scrie si pentru cei care lucreaza cu pacienti care scriu. Acest articol pune intrebari asupra modului in care cineva ar putea sa utilizeze un blog in cadrul unei retele sociale ca forma de autoterapie. Pe baza unui interviu realizat cu un blogger in mai 2007, am construit un portret al individului care utilizeaza bloggingul ca autoterapie.


Evaluarea procesului negativ: o comparatie a aliantei de lucru, comportamentului interpersonal si a coerentei narative in trei situatii ale rezultatelor psihoterapiei
Lisa Wallner Samtag
J.Christopher Muran
Paul L. Wachtel
Arietta Slade
Jeremy D. Safran
Arnold Winston


Scopul acestui studiu a fost acela de a investiga interrelationarea a trei dimensiuni ale relatiei terapeutice si validitatea lor in predictia rezultatelor tratamentului — situatii de esec al terapiei. Patruzeci si opt de diade pacient-terapeut, in terapii cu durata de 30 de sedinte ale unor pacienti cu tulburari de personalitate au fost clasificate astfel: cazuri de renuntare prematura la terapie (RP), cu rezultat slab (RS), cu rezultat bun (RB). In cazurile de renuntare prematura terapia s-a incheiat in timpul primei treimi a tratamentului, iar pacientii au indicat insatisfactie fata de terapie sau terapeut. Evaluarea aliantei de lucru, a comportamentului interpersonal si un nou instrument pentru masurarea coerentei narative in prima treime a tratamentului au aratat ca in diadele RP aliantele terapeutice erau semnificativ mai slabe, iar coerenta narativa era mai redusa in primele sedinte, in timp ce diadele RS care au incheiat complet protocolul de tratament de 30 de sedinte au demonstrat, in mod neasteptat, cel mai mare grad de complementaritate a ostilitatii. Sunt discutate implicatiile clinice ale rezultatelor.


Epicureismul moderat: note catre definirea unei atitudini terapeutice
Carlo Strenge

In general, psihoterapeutii nu se simt confortabil sa se adreseze credintelor pacientilor, in special credintelor religioase, datorita dorintei de a respecta subiectivitatea clientului si de a evita abuzul de autoritate terapeutica. Prima asertiune a acestui articol este ca, in anumite circumstante, investigarea structurii credintelor clientului poate fi un catalizator important al schimbarii, asa cum este exemplificat printr-o prezentare de caz extinsa. Aceasta pozitie presupune ca o mare parte a daunelor individuale si colective produse de sistemele de credinte rigide deriva din functia lor de aparare in fata constientizarii mortii, asa cum este descrisa de teoria gestionarii terorii. Articolul dezvolta conceptia unei metaatitudini terapeutice fata de credinta, epicureism moderat, legat de filosoful grec clasic Epicur (341–270 i.Hr.). Epicureismul moderat presupune atenuarea atasamentelor fata de toate sistemele de credinte, chiar si fata de teoriile terapeutice, pentru a reduce potentialul lor de inhibare a cresterii personale. Articolul prezinta argumentul ca epicureismul moderat este concordant cu cele mai multe abordari terapeutice si permite aducerea in discutie a credintelor clientilor fara a interfera cu dreptul lor de a decide.

Recenzie de carte

Editia in limba romana a American Journal of Psychotherapy apare trimestrial.
Traduceri: Simona Reghintovschi
Pret abonament (4 numere): 100 lei
Pret pe exemplar: 30 lei

Pentru abonamente completati formularul de pe site (www.edituratrei.ro) sau sunati la 021-300-60-90

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.