Intrebari

 

Intrebari » Intrebari generale

Daca exista mai multe tipuri de psihoterapii, care e cea mai buna?

Dupa 1952, cand Hans Eysenk a concluzionat, in urma studiilor sale, ca psihoterapia (in speta, psihoterapia psihanalitica) nu este cu nimic mai buna decat efectul placebo si ca terapia comportamentala (pe care Eysenk nu o considera psihoterapie) are efecte pozitive mai mari decat efectul placebo, a inceput o adevarata efervescenta stiintifica in care fiecare dintre reprezentantii diferitelor scoli terapeutice dorea sa demonstreze ca teoria psihoterapeutica in care credea si in care se formase era cea mai buna. In fapt, astfel de dezbateri existasera si inaintea lui Eysenk, inca de pe vremea lui Freud, dar pana atunci acestea fusesera niste dezbateri bazate pe argumente teoretice si studii de caz. Meta-analiza efectuata de Smith si Glass in 1977 a stabilit definitv ca toate psihoterapiile studiate erau eficiente. Studiul lor a aratat insa si faptul ca acele terapii care se concentrau asupra unei problematici cat mai inguste erau si cele mai eficiente. De exemplu, s-a constatat ca tehnici precum desensibilizarea sistematica (vezi psihoterapia cognitiv-comportamentala) sau hipnoza, care sunt folosite cu succes intr-o arie restransa de comportamente-problema (eliminarea fobiilor sau modificarea unor obiceiuri indezirabile), au un efect mult mai mare decat psihoterapia centrata pe persoana, care are scopul unei dezvoltari generale. Totusi, diferentele dintre diferite psihoterapii nu erau considerabile, ceea ce i-a facut pe cei care au studiat aceasta problema sa fie de acord cu Luborsky si Singer, care in 1975, au dat faimosul verdict “Toata lumea a castigat si toti trebuie sa primeasca premii” (cunoscut ca “efectul Pasarea Dodo”, dupa numele personajului din “Alice in Tara Minunilor” care a facut afirmatia respectiva). Aceasta concluzie este sprijina de numeroase studii mai recente si mai bine realizate, care au demonstrat ca nu exista deloc sau exista foarte putine diferente in ceea ce priveste eficacitatea diferitelor psihoterapii per ansamblu.”

In foarte putine cazuri, s-a demonstrat superioritatea eficacitatii unor psihoterapii in tratarea unor probleme specifice. De exemplu, este acceptat ca cele mai bune rezultate in tratamentul fobiilor il are terapia comportamentala, folosind tehnica desensibilizarii sistematice. Deasemeni, in cazul tulburarilor anxioase, in special in cazul atacurilor de panica, s-a demonstrat ca o terapie bazata pe relaxare musculara, restructurare cognitiva, expunere la diversi stimuli si antrenamentul respiratiei (toata facand parte din terapia cognitiv-comportamentala) da rezultate in 80-100% din cazuri, ceea ce reprezinta o eficienta superioara tratamentului medicamentos. Rezultate superioare au fost obtinute si in cazul tratamentelor pentru fobie sociala si anxietate sociala bazate pe restructurare cognitiva, expunere la stimulii anxiogeni si teme pentru acasa. In sfarsit, tratamentul tulburarii obsesiv-compulsive pare a avea rezultate mai bune atunci cand este aplicata expunerea graduala la stimulii care genereaza teama si se dezvolta, impreuna cu pacientul, niste strategii de evitare a comportamentelor compulsive.”

In privinta depresiei insa, nu s-a reusit inca identificarea celei mai bune metode psihoterapeutice, desi unii cercetatori sustin superioritatea abordarii cognitiv-comportamentale.

Nu s-a ajuns la nici un fel de consens nici in privinta celei mai bune psihoterapii in cazul schizofreniei, tulburarilor sexuale, anxietatii generalizate, tulburarilor somnului sau in cazul tulburarilor de personalitate.”

(idei preluate din “Handbook of Psychological Assessment”, editia a treia, de Gary Groth-Marnat, 1999 )

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.
t="_blank">trafic ranking