Intrebari

 

Intrebari » Intrebari generale

Daca citesc o carte sau mai multe de psihologie aplicata de genul “cum sa scapam singuri de depresie”, mai are vreun rost sa merg la psihoterapeut?

In primul rand, sunt carti si carti. Unele sunt niste mici bijuterii, altele sunt niste gunoaie – si, din pacate, ultima categorie predomina, din motive evident comerciale. Totusi, o carte buna va poate fi intradevar de ajutor, cu conditia sa o puteti deosebi, pe raftul librariei, de maculatura din jur.

Apoi, indiferent cat de buna ar fi o carte de acest gen si indiferent cat de perspicace ar fi cititorul ei, raman chestiuni neintelese si nerezolvate pe care numai o psihoterapie le poate aborda. Iata cateva argumente in acest sens:

1) o carte e scrisa la modul general, continand afirmatii care ar trebui, cel putin teoretic, sa se potriveasca tuturor sau majoritatii oamenilor. Dupa cum insa e lesne de constatat, fiecare dintre noi este unic si nu vom gasi in nici o carte, in afara celei scrise eventual de noi, o descriere exacta a noastra si a problemei noastre. La fel si in cazul solutiilor prezentate de obicei in astfel de carti: nici ele nu tin cont de particularitatile fiecaruia dintre noi. Pentru unii s-ar putea sa fie bune, dar cu siguranta nu pentru toti. Pe de alta parte insa, psihoterapeutul sau consilierul psihologic va tine cont nu numai de cunostintele sale generale din domeniul psihologiei umane, ci si de persoana dumneavoastra, cu toate aspectele ei particulare. Psihoterapeutul nu va aplica in mod mecanic niste tehnici de psihoterapie, invatate pe dinafara si folosite in mod nediferentiat cu toti pacientii, ci va incerca sa foloseasca acele metode care se potrivesc fiecaruia cel mai bine.

2) Adesea, intr-o psihoterapie, relatia care se stabileste intre psihoterapeut si pacient este esentiala in privinta rezultatelor. Toate studiile importante arata ca relatia dintre cei doi – gradul de intelegere, empatie si comunicare dintre acestia – este cel mai important factor de predictie al rezultatului psihoterapiei. Cu alte cuvine, cu cat ai o relatie mai buna cu psihoterapeutul tau, cu atat sansele de reusita sunt mai mari. Din aceste constatari se poate concluziona ca o relatie cu un om este mult mai importanta decat o relatie cu o carte.

3) E adevarat ca o carte te poate ajuta sa vezi lucrurile altfel. Dar in esenta, depinde numai de tine cat intelegi si cum intelegi. Pe cand un psihoterapeut iti poate oferi posibilitatea de a experimenta perspective noi asupra ta insuti, pas cu pas. Pentru ca sunt lucruri despre noi pe care noi nu le stim, dar cei din afara noastra le vad. Daca vreti, o carte e ca o harta care iti indica pe unde trebuie sa o iei si, odata pornit la drum, esti singur si neincrezator. In plus, oricat de mult te-ai stradui sa vezi mai bine drumul, nu ai mai mult de doi ochi pentru a nimeri destinatia. Un psihoterapeut insa e ca un copilot care te insoteste pretutindeni, iti spune ce tu nu vezi si te incurajeaza sa mergi pana la capat.

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.
t="_blank">trafic ranking