Intrebari

  Intrebari » Intrebari generale

Cate sedinte pe saptamana?

In principiu, clientul decide de cate ori pe saptamana doreste sa mearga la terapeut. Presupunand ca ceea ce ii determina sa solicite o psihoterapie nu sunt chestiuni urgente, cei mai multi oameni iau aceasta decizie in functie de resursele financiare de care dispun. Altii isi doresc o rezolvare mai rapida, avand sentimentul ca trebuie sa rezolve cat mai repede problema care ii framanata si atunci solicita doua sau trei sedinte pe saptamana. Am cunoscut mai demult un tanar domn care trebuia, in decurs de o saptamana, sa ia o decizie foarte importanta pentru viata sa si a familiei sale si care a solicitat patru intrevederi intr-o singura saptamana!

Dincolo insa de aceste aspecte evidente, trebuie sa stiti insa ca un ritm mai alert de 2-3 sedinte pe saptamana, timp de cateva luni sau ani presupune o regresie (in limbajul de specialitate) mai accentuata. Ce inseamna aceasta regresie? Nu se refera la un regres al starii initiale, la o inrautatire a situatiei sau a sentimentelor dureroase care aduc omul la psiholog, ci la o modalitate de a fi si de a relationa cu psihoterapeutul, in timpul orei de psihoterapie, mai apropiata de modalitatea de a fi si de a relationa specifica unor varste mai fragede. Mai simplu, metaforic vorbind, un ritm intens de sedinte scoate la suprafata copilul din dumneavoastra, cu toate ale lui. Si care-i problema? Ei bine, aceasta regresie presupune si o aducere aminte a emotiilor puternice din copilarie, ceea ce pentru cei mai multi oameni este inconfortabil, dar tolerabil. Cu cat individul are o imagine de sine mai bine conturata, o personalitate mai stabila, este mai sigur pe el si mai linistit si multumit de sine, cu atat mai usor poate suporta aceste emotii. Problema este ca adesea, cei care solicita ajutorul unui psihoterapeut, sunt oameni care sunt deficitari in aceste domenii. De aceea, pentru cei mai multi un ritm intens si o regresie pe masura este destul de dificila, iar pentru altii este de-a dreptul intolerabila. De exemplu, cei care sufera de tulburari bordeline sau tulburari psihotice simt adesea, intuitiv, ca nu pot tolera o asemenea regresie. Pe de alta parte insa, potrivit psihanalizei, regresia este necesara si chiar indispensabila unui bun tratament, intrucat permite o aducere la suprafata a acelor conflicte emotionale care stau la baza problemelor actuale. Regresia permite o calatorie in timp la momentul in care toate problemele actuale isi au originea.

In practica, cel mai adesea in afara cazului in care clientul solicita altfel se incepe cu o sedinta pe saptamana si ulterior, daca acesta doreste, frecventa sedintelor poate fi crescuta. Exceptie face psihanaliza unde un ritm mai intens de sedinte este necesar, daca nu chiar obligatoriu (psihanaliza inseamna cel putin trei sedinte pe saptamana). Insa si in acest caz se poate incepe cu ceea ce se numeste psihoterapie psihanalitica, cu o frecventa de o sedinta pe sapatamana, cu terapeutul si clientul fata in fata, iar ulterior frecventa sedintelor poate creste iar clientul se poate intinde pe canapea (atat canapeaua cat si frecventa crescuta a sedintelor stimuleaza aparitia regresiei, ceea ce este necesar desfasurarii unei bune psihanalize).

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.
border="0" alt="trafic ranking" src="http://log.trafic.ro/cgi-bin/pl.dll?rid=psihogen"/>