Intrebari

 

Intrebari » Intrebari despre psihanaliza

Ce inseamna o analiza personala reusita?

Întrucât nu sunt psihanalist, raspunsul meu este probabil incomplet. Ce are de oferit psihanaliza? Pe langa cele mentionate pe site la pagina “Obiective”, as mai adauga faptul ca o persoana trecuta printr-o psihanaliza:

• are un comportament si o stare psihica interioara mult omogene si mai constante, în sensul unei diminuari a acelor comportamente, trairi, dorinte si nevoi contradictorii sau schimbatoare de la o zi la alta sau de la o situatie la alta. Poate ti s-a intamplat si tie sa îti doreste ceva într-o zi iar peste un timp sa îti doresti cu totul altceva si sa te miri cum de in trecut îti doreai ceva ce ulterior nu îti mai spunea nimic. Sau sa te comporti într-un anume fel numai pentru a ti se spune ca “nu ai fost tu”. Cu alte cuvinte, devine mai unitar.

• e mai constient de sine, astfel încât alegerile sale sunt mai libere de determinanti inconstienti. Cu alte cuvinte, atunci când face o alegere (de la cele minore, zilnice, la cele cu impact pe durata intregii vieti) stie de ce face acea alegere, nu îsi fura singur caciula. De exemplu, devenim mai constienti de adevaratele motive pentru care ne alegem un anumit partener sau o anumita cariera. Ca o consecinta, devine mai putin tentat sa dea vina pe ceilalti (în special, pe familia din care provine), soarta, destin, astre, Dumnezeu etc. Cu alte cuvinte, devine mai responsabil.

• nu mai e atât de preocupat sa îsi implineasca neimplinirile din trecut, sa isi indrepte greselile din trecut si în general, sa faca sau sa obtina anumite reparatii si compensatii legate de trecutul sau, putandu-se concentra mai mult pe prezent si viitor. Cu alte cuvinte, devine mai liber în raport cu propriul trecutul.

• e mai putin afectat de ceea ce se întâmpla în jurul sau – nu mai tine neaparat ca un om sa se poarte într-un fel anume, ca o anumita situatie sa evolueze într-un anume sens etc. Poate sa ia oameniii si lucrurile, la modul cel mai general, asa cum sunt. Si asta îi da un anumit sentiment de libertate, derivat din faptul ca starea sa sufleteasca nu mai este la cheremul evenimentelor sau oamenilor din jurul meu. Cu alte cuvinte, devine mai liber în raport cu anumite evenimente, persoane si situatii din prezent.

• e mai capabil de a experimenta o gama mai larga de emotii si sentimente, e a se increde în ceea ce simte si de a “întelege” mai bine si mai nuantat ceea ce simt ceilalti, stabilind cu acestia relatii mai autentice si mai consistente. Cu alte cuvinte, devine mai capabil de a simti si, în acelasi timp, de a accepta ceea simte.

• capata o perspectiva “istorica” mai adecvata asupra propriei evolutii, intelegand mai bine de ce a facut anumite alegeri la un moment dat, de ce a evoluat asa cum a facut-o, de ce nu a putut altfel, etc. Perspectiva asta are legatura cu ideea de meaning , ne ajuta sa ne privim viata per ansamblu si sa îi atribuim un sens, în functie de punctul de plecare, de obstacolele intalnite si de destinatia actuala. Cu alte cuvinte, devine mai capabil de a da un sens propriei sale vieti.

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.