Intrebari

 

Intrebari » Intrebari despre clienti

Daca exista mai multe feluri de psihoterapii, de unde stiu eu care e cea mai buna pentru mine?

Grea intrebare! Toate studiile stiintifice au aratat ca aproape toate tipurile de psihoterapii sunt, per ansamblu, la fel de bune. Mai mult, ceea ce conteaza cel mai mult in eficienta unei psihoterapii, nu este teoria care sta in spatele acelei terapii, ci calitatea relatiei cu psihoterapeutul respectiv. Personal sunt convins ca psihoterapeutul e mai important decat terapia, ca experienta si calitatile umane ale celui care te asculta, intensitatea si onestitatea relatiei pe care o ai cu acesta sunt mai importante decat tipul de psihoterapie, indiferent daca e vorba de terapie psihanalitica, terapie cognitiv-comportamentala, terapie centrata pe client, gestalt terapie sau analiza trazationala. Psihoterapiile nu sunt precum medicamentele: pentru o anumita boala, iei un anumit medicament si nu altul. Si asta pentru ca, in ciuda diferentelor teoretice dintre ele, psihoterapiile au mult mai multe in comun decat elemente care le separa – cel putin in privinta elementelor esentiale, care conteaza cu adevarat.

Si totusi... nu tuturor li s-ar potrivi orice terapie. La urma urmei, exista o diversitate de terapii pentru ca exista o diversitate umana care le-a creat, pe baza unei diversitati de nevoi. Pentru unii, psihanaliza lui Freud si a urmasilor sai (tin totdeaua sa precizez aceasta nuanta) e o revelatie, in timp ce pentru altii e un non-sens. Dupa cum terapia cognitiv-comportamentala pare unora cea mai simpla, mai directa si mai de bun simt metoda de tratament, iar altora un tratament superficial, care peticeste in loc sa repare, care poate satisface clientul doar pe o perioada scurta de timp. Si asa mai departe... Oricum, aceasta alegere e mult mai importanta pentru cel care doreste sa se formeze ca psihoterapeut, pentru ca trebuie sa creada in ceea ce predica, decat pentru potentialii clienti, pentru care importante sunt mai degraba rezultatele decat modalitatea de obtinere a lor.

Asadar, ce fel de psihoterapie crezi ca ti se potriveste?

O modalitate de a gasi un raspuns este aceea de a te documenta in legatura cu diversele tipuri de psihoterapii, fie din carti, fie de pe internet. Probabil este cea mai buna metoda.

Un alt mijloc ar fi acela de a sta de vorba cu diversi psihoterapeuti, de diverse orientari. Unii iti vor place, altii mai putin, desi calitatile lor umane vor juca probabil un rol mai important in aceasta impresie decat teoriile psihoterapeutice in care cred. Nu in ultimul rand, o discutie cu cineva care a fost deja clientul unui psihoterapeut te poate ajuta sa te decizi, desi majoritatea clientilor nici nu stiu ca exista mai multe feluri de psihoterapii si nici nu intreaba psihoterapeutul ce fel de terapie practica.

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.