Blog

 

02.11.2007

"Clanu' Spranceana" la terapeut


M-am bucurat si amuzat in acelasi timp sa descoper in serialul de televiziunea mai sus numit ca personajul principal, Toni Spranceana, merge la psihoterapeut! Abia aseara am urmarit prima oara un episod cap-coada, dupa ce o anumita scena mi-a atras atentia ... "te pomenesti ca mafiotul face terapie cu duduia asta!?!"

Chiar daca, in mod evident, scenariul (sau cel putin ideea) e copiat(a) dupa "Clanul Soprano", bucuria mea tine de prezenta psihoterapiei in spatiul public si in constiinta tot mai multor romani, iar amuzamentul de felul in care este reprezentata. Legatura dintre psihoterapie si Freud este inca puternica in mintea multora si nu m-am mirat prea tare sa aflu, de pe generic, ca personajul terapeutei se numeste "Tanti Freud"! Desi scenaristul ar fi putut sa fie mai subtil ... Atitudinea intepata, retinuta a terapeutei incearca probabil sa se plieze peste imaginea regizorului despre atitudinea tipica a psihanalitistului, insa replicile sale vin in contrast cu non-directivitatea si neutralitatea psihanalistului (si terapeutului in general). Ca despre o imitatie de psihanalist era vorba m-am convins si in momentul cheie in care Toni Spranceana se declara indragostit de terapeuta sa, iar aceasta ii explica cum ca ceea ce simte el pentru ea nu este decat ... transfer. Sa pic jos, nu alta!

Oricum, cred ca prin astfel de insertiuni in domeniul artistic sau de divertisment, ideea de psihoterapie devine, chiar daca reprezentata cvasi-caricatural, mai accesibila, mai la indemana multor romani. La urma urmei nu putem cere nici artei si cu atat mai putin industriei de entertainment sa portretizeze adecvat psihoterapia, fiecare dintre aceste domenii fiind interesat doar de atingerea propriului scop. De aceea tind sa cred ca o mult stimata doamna psihoterapeut care imi spunea ca, pana la urma, emisiunea 9595 s-ar putea sa faca mai mult bine decat rau ideii de psihoterapie, in Romania (prin popularizarea ideii de discutie psihologica cu un specialist) are dreptate, chiar daca emisiunea respectiva nu e decat una de divertisment.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.