Intrebari

 

Intrebari » Intrebari despre psihoterapeuti

Cum sa imi aleg psihoterapeutul?


Daca am inteles eu bine, ati vrea sa va spun cum sa alegeti un psihoterapeut in care sa aveti incredere ca va va ajuta. Pe situl oficial al FRP exista o lista de psihoterapeuti, dar in mod evident nu exista calificative de genul "psihoterapeut bun", "psihoterapeut prost" pentru cei de pe lista. Practica psihoterapiei este o meserie liberala, ca si a doctorilor, a avocatilor, a micilor mestesugari etc. si fiecare traieste de pe urma clientelei sale. Clientela pe care fiecare si-o atrage cum poate, fiecare considerandu-se in sinea lui un bun profesionist. De aceea, nu exista si nu va exista niciodata un consens privitor la "cine e cel mai bun psihoterapeut".

In lipsa unor astfel de aprecieri oficiale, cea mai buna cale de urmat este aceea de a apela la experienta celor care au vizitat deja un psihoterapeut, pe care il pot recomanda sau dimpotriva.

Un alt criteriu dupa care v-ati putea alege un psihoterapeut este, evident, experienta acestuia - cu cat e mai vechi in bransa, cu atat sunt mai multe sanse sa fie un bun psihoterapeut, desi nu exista garantii nici in aceasta privinta.

Tipul de psihoterapie pe care il practica unul sau altul v-ar putea ajuta sa faceti o alegere. Daca, de exemplu, credeti ca problemele dumneavoastra se datoreaza unor factori inconstienti care isi au sorgintea in copilaria dumneavoastra, factori pe care ati dori sa ii intelegeti, atunci e mai bine sa apelati la un psihoterapeut de orientare psihanalitica. Daca, pe de alta parte, credeti ca problemele dumneavoastra se datoreaza strict contextului prezent, unui mod inadecvat de a gandi sau unor obiceiuri proaste de care vreti sa scapati, atunci e mai bine sa mergeti la un psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentala.

Pana la urma, cel mai bun psihoterapeut este cel care vi se potriveste, indiferent de orientarea teoretica, de varsta sau experinta acestuia.

Pana la urma, psihoterapia este o intalnire, in sens psihologic, intre doi oameni, din care unul are o problema iar celalalt nu se simte coplesit de problema primului. Si la urma urmei, daca mergeti la un psihoterapeut si simtiti ca ceva nu se leaga in relatia terapeutica cu el, daca simtiti ca nu va intelege sau ca incearca sa va impuna un anumit mod de a gandi sau de a vedea lucrurile strain de dumneavoastra, nu aveti decat sa renuntati la psihoterapeutul respectiv si sa incercati la altul. Oricum, nimeni nu va poate da nici un fel de garantii, nici ca va va place un anume psihoterapeut (poate nici chiar cel mai bun, daca ar putea spune cineva cine este acela), nici ca va va ajuta intradevar sa va rezolvati problemele. Asadar, sfatul meu este sa va faceti curaj, sa mergeti la un psihoterapeut, si mai departe vedeti dumneavoastra daca va place sau nu, daca va ajuta sa nu. Totul e sa incercati.

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.