Intrebari

 

Intrebari » Intrebari generale

Care e diferenta dintre psiholog, psihiatru, psihoterapeut, psihanalist, consilier psihologic?


Un PSIHIATRU este inainte de toate un medic care dupa absolvirea facultatii de medicina, a facut si o specializare (rezidentiat) intr-una din ramurile medicinei, si anume psihiatria. Nu exista facultate de psihiatrie, cum cred unii. Psihiatrul ajuta oameni cu probleme psihice grave si foarte grave - schizofrenie, psihoza maniaco-depresiva, demente etc - folosind in primul rand medicamente si abia apoi abilitatile sale de comunicare si de intelegere a oamenilor aflati in suferinta. Binenteles ca un psihiatru poate ajuta cu atat mai mult pe cei cu suferinte mai putin grave. Un psihiatru care vrea sa fie si mai bun in meseria sa, poate face o pregatire in plus, de genul unei formari in psihoterapie. Repet, asta pe langa facultatea de medicina de 6 ani si rezidentiatul de psihiatrie de 5 ani.

Pe de alta parte, PSIHOLOG este cel care a absolvit facultatea de psihologie. Din pacate, fara o pregatire in plus fata de facultate, un psiholog nu prea poate sa faca multe sau sa ajute pe cineva. De aceea, multi absolventi de psihologie mai fac fie un masterat intr-unul din domeniile aplicative ale psihologiei (psihologie organizationala, psihologie clinica etc.), fie o formare intr-o forma sau alta de psihoterapie.

Psihiatria si psihologia se completeaza reciproc, psihologia este mai mult despre omul normal, iar psihiatria despre omul bolnav.

Asadar, PSIHOTERAPEUT este:
1. fie un medic psihiatru care, pe langa facultatea de medicina si specializarea sa in psihiatrie, a facut si o pregatire/formare separata intr-o forma sau alta de psihoterapie;
2. fie un psiholog care, pe langa facultatatea de psihologie si eventual un masterat de 2 ani, a facut si o pregatire/formare separata intr-o forma sau alta de psihoterapie.

Un PSIHANALIST este acea persoana care:
1. este licentiata in: Medicina, Psihologie, Pedagogie, Sociologie, Asistenta sociala, Filosofie;
2. a trecut printr-o analiza de formare (sau analiza didactica). Nu e nici o diferenta intre o psihanaliza obisnuita si una de formare, in afara duratei: analiza de formare trebuie sa dureze cel putin patru ani, cu cel putin trei sedinte pe saptamana. Deasemeni, analiza de formare trebuie facuta cu unul dintre analistii recunoscuti de catre Comitetul de Sponsorizare.
3. a inceput (cel putin) sau a terminat seminarii teoretice si clinice conduse de catre membrii Grupului de Studiu pentru o perioada de cel putin 4 ani.(pentru detalii privind formarea unui psihanlist, vezi pagina web a Societatii Romane de Psihanaliza).

Consilierul psihologic este un psiholog care, pe langa facultatea de psihologie, a facut si un masterat de consiliere psihologica de 2 ani.

Un psiholog sau un psihiatru fara o pregatirea separata in domeniul psihoterapiei, confirmata de Federatia Romana de Psihoterapie sau de Colegiul Psihologilor din Romania, nu se poate numi psihoterapeut, dar poate aplica in mod informal tehnici psihoterapeutice.

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.