Blog

 

14.08.2008

Discoveri Ceanal - cum sa (nu) intelegem ce vedem

Martea trecuta, pe 12 august, am urmarit pe Discovery Channel un documentar despre femei criminale celebre, intitulat "Deadly Women Obsession". Cea mai mare parte din explicatii le dadea o doamna care era "forensic psychologist", adica un psiholog specializat in chestiuni medico-legale. Explicatiile - in engleza - au fost cat se poate de pertinente si de bun simt, as spune, pentru oricine are o bruma de cunostinte de psihopatologie. Titrarea in romaneste insa a fost catastrofala. Sa vedeti ce-a iesit.

Intrebata fiind cum isi explica faptele uneia sau alteia dintre criminale, doamna a spus ca probabil unele erau "delusional or psychotic". "Delusional" inseamna "delirant". Ca adverb, se refera la o persoana care delireaza, adica o persoana a carui gandire contine una sau mai multe idei care: a) nu au legatura cu realitatea; b) sunt sustinute cu tarie, in ciuda dovezilor privind falsitatea lor. Iar ca adjectiv, "delusional" se refera la calitatea de a fi delirant, de exemplu gandire deliranta, idei delirante, comportament delirant etc.

Una dintre femeile prezentate in documentar pretindea ca a descoperit un tratament pentru orice tip de boala si anume cura exclusiva pe baza de supa de rosii. Aceasta femeie avea un fel de clinica, i-am spune noi azi, unde pacientii veneau in mod voluntar pentru a se trata. Primeau de trei ori pe zi supa de rosii, timp de cateva saptamani. Pana mureau efectiv de foame. Pentru orientare, povestea se intampla undeva in America pe la sfarsitul secolului 19. Se pare ca in felul acesta, respectiva femeie a omorat cateva zeci de persoane. A fost intemnitata o scurta perioada de timp apoi s-a reintors in acelasi oras si si-a continuat practica "medicala", omorand alti oameni. Se pare ca avea o putere de convingere extraordinara pentru ca nimeni nu ii obliga pe respectivii pacienti sa ramana acolo si puteau pleca oricand dar ea ii convingea ca daca mai rabda putin, se vor vindeca complet in cateva zile si se vor simti mai minunat decat oricand (si scriind asta, nu pot sa nu ma duc cu gandul la unele dintre "curele" moderne cu urina sau alte traznai de genul asta, promovate uneori de persoane la fel de carismatice si convingatoare). Numai ca, de cele mai multe ori, pacientii ajungeau atat de slabi, incat atunci cand in sfarsit intelegeau pericolul in care se afla, nu mai erau literalmente in stare sa se tina pe picioare. La un moment dat insa, s-a imbolnavit insasi criminala si, ce credeti? s-a tratat singura tot cu supa de rosii. Si binenteles ca in cateva saptamani a murit. Se pune intrebarea: stia sau nu stia ce face? Sunt doua variante posibile:

1) femeia era constienta ca dieta bazata exclusiv pe supa de rosii nu poate duce decat la inanitie si in cele din urma la moarte, dar a continuat sa "trateze" oameni dintr-o placere sadica de a omori. In acest caz, am fi avut de-a face cu o psihopata, adica un om care stie ca face rau, dar fie nu ii pasa, fie chiar ii face placere sa faca rau.

2) femeia era ferm convinsa de beneficiile "tratamentului" sau. Ideea ca tratamentul cu supa de rosii este un leac universal era aberanta, dar era sustinuta de femeia respectiva in ciuda celei mai impunatoare evidente: pacientii nu se insanatoseau cu supa de rosii, ci mureau. Si totusi ea continua sa ii trateaza si pe altii cu supa de rosii.

Informatia cheie care ne ajuta sa alegem varianta corecta este aceea ca aceasta femeie si-a aplicat singura acelasi tratament. Credea asadar cu adevarat in tratamentul sau aberant. Avem de-a face deci nu cu o psihopatie, ci cu o gandire deliranta. "Delusional", nu psihopatic.

Doamna forensic psychologist a spus "she was probably delusional or psychotic", pentru ca intradevar gandirea deliranta este marca tulburarilor psihotice (psychotic, en.= psihotic, rom). Discoveri Ceanal traduce "era probabil maniaca si psihopatica". Si-i tot trage de-a lungul intregului documentar cu "maniaca": maniaca a facut, maniaca a dres. Care maniaca mai era si psihopatica pe deasupra...

Concluziile le trageti voi.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.