Presa

 

04.10.2008

Psihoterapia de lunga durata are o eficienta superioara in tratamentul maladiilor psihice cronice

un articol preluat de pe site-ul News-Medical.net

Cercetatorii germani au ajuns, in urma unui studiu, la concluzia ca psihoterapia este eficienta si chiar superioara terapiei de scurta durata in cazul pacientilor cu maladii mintale complexe cum ar fi tulburarile de personalitate si tulburarile mentale cronice.

In psihoterapia de lunga durata, accentul este pus pe interventiile interpretative sau suportive, in functie de nevoile pacientului si aceasta presupune o atentie deosebita acordata relatiei pacient-terapeut.

Rezultatele studiului, care a implicat peste 1000 de pacienti, ofera dovezile necesare ca acest tip de terapie este cu adevarat eficient, in timp ce studii anterioare sugerau faptul ca terapia de scurta durata ar fi insuficienta pentru o mare parte din pacientii cu tulburari mentale complexe.

Cercetatorii de la Unversitatea Giessen au analizat datele obtinute in cadrul a 23 de studii medicale implicand pacienti cu maladii mentale complexe si au descoperit ca cei care au primit psihoterapie de lunga durata au evoluat mult mai bine.

Dr. Falk Leichsenring, unul dintre cercetatori, afirma ca rezultatele obitnute sustin ideea ca pentru pacientii cu tulburari cronice precum si cei cu tulburari de personalitate terapia de scurta durata nu este suficienta, in schimb psihoterapia psihodinamica a aratat efecte pozitive semnificative si stabile, care au continuat sa creasca in perioada de la terminarea terapiei si evaluarile ulterioare.

Cercetatorii afirma ca psihanaliza de lunga durata ramane controversata pentru ca exista foarte putine dovezi privind eficacitatea sa, iar companiile de asigurari refuza sa plateasca pentru tratamente in sprijinul carora lipsesc dovezile solide, dar, conform Dr. Leichsenring nu numai ca psihanaliza este eficienta dar este si rentabila din punct de vedere al raportului cost-beneficiu.

Expertii afirma ca tratamentele medicamentoase, indiferent pentru ce sunt folosite, au efecte limitate. Experienta arata ca cei mai multi oameni beneficiaza in urma terapiei de lunga durata, in timpul careia au posibilitatea de a-si insusi foarte bine tehnicile de coping.

Acest studiu apare exact in perioada in care in Statele Unite furnizarea de psihoterapie de catre psihiatri a scazut dramatic, scadere pusa pe seama presiunilor de scadere a costurilor.

Studiul original a aparut in Journal of the American Medical Association .

Un alt articol, aparut pe site-ul chattershmatter.com, descrie, sub titlul "Pacientii beneficiaza mai mult de pe urma psihoterapiei decat a medicamentelor", rezultatele aceluiasi studiu in felul urmator:

Rezultatele unui nou studiu arata ca, in multe cazuri, tratarea psihoterapeutica a pacientilor cu probleme psihice poate fi mai benefica decat tratarea lor medicamentoasa. Psihoterapia psihodinamica de lunga durata (PPLD) se bazeaza in special pe caracteristicile individului si pune accentul pe un tip de suport psihologic care este specific nevoilor fiecarui pacient in parte - ceea ce nu se intampla in cazul terapiei medicamentoase.

Pentru a se ajunge la aceasta concluzie, au fost analizate 11 studii randomizate si 12 styudii observationale. Pacientii care au primit PPLD au evoluat mai bine in 96% din cazuri in comparatie cu pacientii care au primit psihoterapie intensiva de scurta durata.

“Psihoterapia psihodinamica de lunga durata a aratat efecte benefice intr-o larga proportie, in tratamentul pacientilor cu tulburari de personalitate, tulburari mentale multiple si tulburari mentale cronice. Iar efectul benefic a continuat sa creasca dupa incetarea psihoterapiei" afirma Falk Leichsenring de la Universitatea Giessen, din Germania.

Autorul acestui studiu, publicat in numarul din 1 octombrie al Journal of the American Medical Association, scrie ca "Toate dovezile indica faptul ca psihoterapia psihodinamica de scurta-durata este insuficienta pentru o proportie considerabila de pacienti cu tulburari mentale complexe."

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.