Blog

 

18.02.2008

Eul relational


Fiecare dintre noi avem ceea ce as numi Eu relational. Ma rog, nu revendic paternitatea acestui concept, probabil am citit ceva pe undeva, dar mie abia de curand mi s-a impus ca evidenta si utila aceasta notiune.

"Eul" e o notiune cu adanci radacini istorice in psihologie si mai ales in psihanaliza si se refera fie la acea instanta centrala care asigura legatura cu mediul, adaptand cerintele interne la constrangerile exterioare, fie la totalitatea psihicului nostru in aspectele sale identitare cele mai marcante. Oricum ar fi, ceea ce conteaza este ca, atat timp cat suntem singles , neimplicati intr-o relatie de cuplu, Eu-l nostru general, "cel de toate zilele", este cel care ne conduce in activitatile noastre cotidiene, asigurandu-ne functionarea, adaptare, identitatea de sine, indeplinirea nevoilor, relationarea obisnuita etc.

Cand insa ne indragostim sau pur si simplu ne consideram parte a unui cuplu de durata, de la care avem asteptari si in care investim sperante, suntem si nu mai suntem cei de dinainte. Ceva se destepta parca in noi, devenim un pic altfel. Si asta pentru ca intra un functiune acest Eu relational - in definitiv, o parte a Eului nostru general - care pana in acel moment era cumva intr-o stare de hibernare, de functionare latenta.

In general, la cei mai multi oameni, intrarea in scena a acestui nou actor nu se prea baga de seama, schimbarile fiind destul de neinsemnate. Exista oameni suficient de norocosi pe care starea de a fi indragostit sau pur si simplu participarea efectiva si afectiva la viata de cuplu ii imbogateste sufleteste, transformandu-i in ceva mai mult decat erau inainte. Oameni care infloresc, care par a-si fi gasit in sfarsit starea naturala, optima de existenta, de te si miri cum de-au putut trai inainte fara un partener.

La extrema cealalta sunt insa, din pacate, si oameni - si din discutiile cu acestia mi-am dat si eu seama de existenta acestui Eu relational - pentru care existenta in doi inseamna in primul rand suferinta. Si asta de fiecare data cand intra intr-o relatie, deci indiferent cu cine, si in ciuda faptului ca inaintea angajarii intr-un cuplu erau niste oameni multumiti de viata lor, cu joburi satisfacatoare, cu prieteni, cu hobby-uri etc. Cu alte cuvinte, cum intra intr-o relatie, cum o dau in bara. Mai stiti placile acelea vechi de vinil, pe care le ascultam la pick-up? Ei bine, cand se zgaria o placa, ori de cate ori acul trecea peste zgarietura respectiva fie se auzea un zgomot disonant cu restul sunetelor, fie acul sarea de pe placa, daca zgarietura era mai adanca. Cam asa si cu oamenii acestia: suna bine, pana la relatii. Pentru ca acolo "placa" e zgariata. In ciuda faptului ca Eul lor general functioneaza bine, Eul lor relational e ramas putin in urma, functioneaza disonant si neadaptat, producand suferinta. Candva, ceva legat de relatiile lor cu cei dragi a produs o rana, care ii mai doare si astazi, ori de cate ori reintra intr-o relatie.

 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.