Blog

 

19.07.2007

Feng-Shui et Co.


Vorbeam zilele trecute cu un bun prieten despre tot mai evidenta lipsa de incredere a oamenilor in medicina alopata sau traditionala. Fara a avea la dispozitie statistici doveditoare, imi pare ca tot mai multi oameni sunt dispusi sa apeleze la astrologie, gemoterapie, bioenergie, homeopatie, alchimie taoista, Feng Shui, reflexoterapie, apiterapie, remedii florale Bach etc. De ce?

Nu mai departe de ieri, un fost coleg in ale medicinii, reprofilat pe business-ul cu vitamine, m-a sunat sa imi ceara niste informatii. Discutia a fost ceva de genul: "Ba, tu ce fel de contract ai cu aia de la clinica unde lucrezi tu? Ca uite, vreau sa ma extind, sa deschid niste cabinete si sa angajez niste cititori in iris, niste astrologi, din-astia, stii tu, in p... mea, sa le luam banii la fraieri... si m-a intrebat contabila ce fel de contracte sa le facem la astia." Amicul meu nu e prost, e doar lipsit de caracter, fiind mai mult decat incantat sa profite. Dar de ce anume profita astfel de oameni cu initiativa, vindecatori, sarlatani, "experti" de tot felul?

Lasand la o parte faptul ca sistemul medical romanesc a contribuit si contribuie din plin la scaderea asteptarilor oamenilor in medicina alopata, ca lipsa de profesionalist si de competenta au macinat increderea tot mai multor romani in oamenii in halat alb si stiinta lor, imi pare ca medicina alternativa a devenit tot mai atragatoare nu numai la noi, dar si in intreaga civilizatie occidentala (din care, cu mici schiopateli, si noi facem parte). Insa nu cred ca motivatiile din spatele acestei apropieri sunt similare la cele doua extremitati ale Europei. Daca in vest, acest interes pentru medicina alternativa merge mana in mana cu o cultura tot mai interesata de ecologie, de intoarcere la natura, la simplitate si la tot ceea ce inseamna traditional, cred ca in Romania resursele acestui interes sunt legate mai degraba de o dezamagire legata de realitatea imediata. Asadar, motivatia este mai degraba una negativa, pornita nu atat din dorinta de apropiere de ceva, cat mai degraba de indepartare de ceva. Iar acel ceva de care fug toti amatorii de Feng-Shui, astrologie, bioenergie etc. este insasi existenta tot mai lipsita de repere, de sens, de satisfactii pe care o traiesc cei mai multi romani.

Realitatea din jurul nostru este esentialmente una dezamagitoare (atunci cand putem constientiza acest lucru, in rarele momente cand simturile noastre nu sunt amortite, anesteziate, cu mancare, obiecte si servicii); este o realitate lipsita de valorile-repere pe care altadata se cladeau nu numai destine si cariere, dar si suflete inchegate, rotunde, unitare si armonioase. Este o lume tot mai interesata de aparente, de facil, de ambalaj, o lume tot mai grabita si mai superficiala. Si tot n-ar fi fost rau daca aceasta transformare ar fi avut loc in decurs de cateva zeci de mii de ani, timp in care sufletul uman ar fi "evoluat" si el in acord cu tot restul. Dar nu s-a intamplat asa si, chiar daca noi nu stim sau uitam sau preferam sa nu stim ca ceea ce se intampla in jurul nostru nu e chiar ceea ce avem nevoie, sufletul nostru nu uita si nu poate ignora aceasta realitate. Si atunci incearca sa se apere cum poate, cautand (si construind) realitati alternative, ascunse, in care se poate regasi mai bine. Desigur, aceste realitati alternative sunt ireale in mod obiectiv dar au calitatea indiscutabila de a fi mai relevante din punct de vedere personal, de a raspunde mai bine unor anumite nevoi, fiind astfel percepute ca fiind mai consistente si mai satisfacatoare decat realitatea-realitate.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.