Intrebari

 

Intrebari » Intrebari despre clienti

E posibil ca in psihoterapie sa descoper ceva despre mine care sa nu-mi placa?


Cred ca intrebarea se refera la teama de a nu descoperi ceva ce, intr-un fel sau altul, oricum banuiati despre dumneavoastra, dar ati evitat pe cat posibil sa va confruntati cu aceasta banuiala, indiferent daca este adevarata sau nu, tocmai din teama de a nu ajunge la concluzia ca este adevarata.

De exemplu, sunt oameni care, in ciuda realizarilor lor deosebite, s-au simtit intotdeauna niste impostori care au reusit din intamplare sa ii pacaleasca pe ceilalti; oameni care, in ciuda aprecierilor celorlalti, au simtit mereu ca nu merita aceste laude. Altii, desi au o viata de familie satisfacatoare si declara adesea ca isi iubesc partenerul si copii, au simtit intotdeauna in adancul sufletului lor ca, de fapt, nu le pasa de ei. Exista oameni exemplari din multe puncte de vedere care au simtit intotdeauna ca e ceva profund in neregula cu ei. Toti acesti oameni se tem ca psihoterapia le va confirma aceste temeri, ca ii va obliga sa accepte cel mai negru cosmar al lor.

Initial, aceste temeri s-ar putea sa nu fie evidente desi, la un anumit nivel, probabil multi dintre clienti au trebuit sa depaseasca intr-o oarecare masura aceste temeri pentru a intra intr-o terapie. In terapiile de scurta durata, e putin probabil ca pacientul sa ajunga sa se confrunte cu ceea ce il sperie ca ar putea fi adevarat. In terapiile de lunga durata insa, aceste temeri sunt activate in mod inevitabil si individul se va stradui pe cat posibil sa evite confruntarea cu ele (inclusiv prin abandonarea precoce a terapiei). Desi, pe de alta parte, acelasi individ isi doreste aceasta confruntare in speranta ca temerile sale vor fi infirmate. E asadar o lupta care se da intre partea disfunctionala din noi si partea sanatoasa, intre frica de abis si aspiratia spre inalt.

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.