Blog

 

01.08.2008

Oameni printre noi


In ultima vreme mi se tot intampla sa stau de vorba cu o anume categorie de oameni. Oare sunt chiar asa de multi sau, pur si simplu, ei sunt cei care simt cel mai mult nevoia de a fi ascultati si ajutati? Reprezentantul tipic al acestei categorii este o persoana care, din punct de vedere:

- cognitiv: este in general bine dotat intelectual; tinde sa supraestimeze importanta ratiunii si a logicii; adesea se refugiaza in preocupari intelectuale, atat din dorinta de recunoastere cat si din cea de evitare a preocuparilor care au sau ar putea avea legatura cu viata afectiva; are un mod de a gandi destul de rigid, in sensul de inclinat catre repetarea unor modalitati de gandire anterioare; de aceea nu au foarte multa imaginatie, nu sunt prea creativi.

- afectiv: este nefericit (nevrotic, preocupat, nelinistit, anxios), datorita nemultumirii cu sine insusi si a lipsei de recunostinta din partea celorlalti, in ciuda eforturilor de a-i ajuta permanent; dominat de un sentiment (posibil inconstient) de vinovatie, de sentimentul datoriei neimplinite (fata de ceilalti); bine ascunse, adesea necunoscute, se gasesc furia & revolta. In general, nu sunt foarte constienti de sentimentele si emotiilor lor, nu le acorda prea mare importanta, nu isi dau voie sa simta emotii si fug de situatiile in care ar putea fi obligati sa se confrunte cu propria viata afectiva. Isi doresc foarte mult sa fie apreciati si recunoscuti de ceilalti, sa fie valorizati, si pentru asta sunt dispusi sa se sacrifice pe sine, sa munceasca mult, sa dea/lase de la ei etc.

- relational: ii considera pe ceilalti mai importanti decat pe sine, binele lor fiind considerat mai important decat binele propriu; gata oricand sa se sacrifice; daca ceva merge prost in relatii, se invinovateste pe sine; nu stie sa spuna "nu", cedand usor presiunilor celorlalti; nu crede ca are ceva de oferit celorlalti, in schimb apreciaza orice spun ceilalti, iar atentia lor este foarte valoriza(n)ta.

- moral: are standarde inalte, dominate de imperativul "trebuie sa" referitor la propria persoana; altminteri indulgenta cu ceilalti, avand tendinta sa le gaseasca acestora scuze; pe sine nu se scuza niciodata, nepermitandu-si greseala, neatentia sau pur si simplu urmarirea interesului personal; se considera responsabil/vinovat pentru mult mai multe lucruri decat ar fi cazul; sexualitatea si agresivitatea sunt bine reprimate.

- comportamental: este parolist, punctual, serios, capabil de eforturi mari pe termen lung; desconsidera activitatile recreative, prefera sa munceasca; relativ rigid in selectarea unor activitati; prefera activitatile in care trebuie mai degraba sa indeplineasca exemplar anumite sarcini decat cele in trebuie sa fie creativi, imaginativi; retinut in comportamente, nu ii place sa iasa in evidenta, sa se dea in spectacol.

Sunt oameni cu multe cutii.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.