Generalitati
 


Generalitati » Obiective si rezultate

Ce isi propune psihoterapia sa realizeze? In ce constau rezultatele unei psihoterapii?

Un raspuns scurt si la obiect ar fi acela dat de FRP: "Obiectivele unui astfel de tratament sunt
de a ameliora sau elimina simptomele, de a facilita modificarea tiparelor comportamentale, a atitudinilor si relationarilor perturbate, si favorizarea procesului de maturizare, de dezvoltare si a starii de bine, fizica si mentala a persoanei."

Altminteri, obiectivele depind, pe de o parte, de ceea ce isi propune fiecare individ sa obtina de la o psihoterapie, iar pe de alta parte, de tipul de terapie pe care il face. O psihanaliza sau opsihoterapie psihanalitica ofera clientului oportunitatea de a obtine fie o restructurare a personalitatii sale, fie o mai buna cunoastere de sine si o optimizare a potentialului sau uman. O terapie cognitiv-comportamentala poate ajuta un client sa scape de niste simptome si sa invete cum sa le evite pe viitor. O psihoterapie centrata pe persoana este ideala pentru obinerea unei mai bune integralitati personale si o concordanta mai mare intre conceptul de sine si experienta interioara.

Sunt psihoterapii - de regula in psihoterapiile scurte, de tip cognitiv-comportamental -
in care obiectivele sunt discutate si stabilite in primele sedinte si psihoterapia fie continua pana la atingerea acelor obiective, fie dureaza un anumit numar prestabilit de sedinte, dupa care se face o evaluare a gradului in care obiectivele au fost atinse. In alte forme de psihoterapie - cum ar fi cele de orientare psihanalitica sau centrate pe client - in care nu se stabilesc niste obiective, decat cel mult in termeni foarte generali de genul “as vrea sa fiu mai multumit cu mine insumi”.

Un psihoterapeut cu experienta, in special unul de orientare psihanalitica, isi poate da seama, in urma unei simple discutii, daca un om a fost in terapie sau nu. Si asta pentru ca un astfel de om vorbeste si gandeste altfel. Rezultatele unei psihoterapii mai de durata, mai profunda, pot fi intelese si din perspectiva a ceea ce devine acea persoana, si anume un om care:
  1) e mult mai relaxat in tot ceea ce intreprinde, adica are un nivel de anxietate existentiala, cotidiana, mult mai scazut decat majoritatea oamenilor;
  2) are un grad de toleranta la frustrare mult mai ridicat, adica se enerveaza mai greu
si mai rar;
  3) este mult mai onest cu sine insusi si cu cei din jur, ezitand mult mai putin sau chiar deloc in a se descoperi pe sine, in a mentiona sau accepta aspecte mai putin laudabile ale personalitatii sale (in limbaj comun, este mai putin sau deloc defesiv);
  4) are relatii mult mai echilibrate, mai satisfacatoare si mai de durata cu cei apropiati;
  5) are un grad crescut de toleranta la incertitudine, necunoscutul il sperie mai putin;
  6) este mai capabil de a vorbi despre sine, de a nuanta exprimarea unor sentimente, de a descrie complexitatea unor trairi, de a suprinde ambivelanta sau contradictia dintre unele porniri sau nevoi, folosind un limbaj mai bogat si mai expresiv;
  7) accepta mult mai usor diversitatea umana, diversitatea de opinii, de gusturi si de conduita;
  8) este mai creativ, mai non-conformist, mai liber sa aleaga solutii noi, diferite de ale celorlalti;
  9) e mai multumit de viata sa si, in acelasi timp, are o atitudine mai relaxata in fata mortii.

In cele din urma, nu conteaza atat de mult ceea ce va ofera psihoterapia, ci ceea ce sunteti dispusi sa luati dumneavoastra din psihoterapie.

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.