Presa

 

08.07.2008

Provocarile pacientilor de 600 de dolari sedinta


un articol aparut in New York Times

Se pare ca in New York exista un grup de terapeuti specializati in psihoterapia elitelor financiare. Binenteles, tentatia castigului este foarte mare dar si dificultatile sunt pe masura. Pentru ca pacientii extrem de bogati care apeleaza la psihoterapie nu sunt niste pacienti obisnuiti. Astfel de oameni pot fi foarte seducatori si nu este intotdeauna usor pentru terapeutii lor sa nu le cada in capcana. Dr. Byram Karasu, un psihiatru din Manhattan care cere 600 de dolari pentru sedinta de 45 de minute, explica: „Terapeutul doreste sa se identifice cu pacientii sai si ajunge sa creada ca rolul lui este sa ii ajute de devina si mai bogati. In acest proces, doctorul risca sa devina un fel de alter-ego al pacientilor lui.” De exemplu, atunci cand un magnat al industriei imobiliare si-a exprimat dubiile in legatura cu achizitionarea unui tablou de 8 milioane de dolari, terapeutul, in loc sa exploreze impreuna cu el aceasta nesiguranta, care aparea din cand in cand, l-a incurajat in modul cel mai direct sa cumpere tabloul. Dr. Karasu comenteza: „Exact asta nu trebuia sa faca. Terapeutul a uitat ca adictia nu poate fi satisfacuta de obiectul ei. Treaba terapeutului nu este sa ofere confort sau sa valideze excesele si consumul pacientului. Acestea sunt nevroze.” Intradevar, multi terapeuti spun ca le este greu sa reziste tentatiei de a adopta o pozitie servila fata de pacientii lor. „Oamenii bogati impresioneaza pe oricine, chiar si pe terapeutii lor” spune Dr. Karasu. „Asta este cea mai mare problema pe care o vad la cei pe care ii supervizez. Si ma refer la doctori cu experienta, pe deplin acreditati, care castiga 400-500 de dolari pe ora.” Si adauga: „Este vorba de sindromul King Ludwig. In secolul 19, Bernhard von Gudden, psihiatrul familiei regale bavareze, a inceput sa il trateze pe regele Ludwig al II-lea, care era psihotic, si a sfarsit, impreuna cu el, inecat intr-o barca. De aceea le spun tuturor celor care trateaza oameni bogati sa nu se urce in barcile lor.”

In plus, pentru ca sunt obisnuiti sa obtina mai intotdeauna ceea ce isi doresc, multi dintre acesti pacienti isi trateaza terapeutii ca pe oricare dintre membrii anturajului care le sta permanent la dispozitie. Dr. Karasu isi aminteste ca in urma cu cativa ani a primit un telefon de la assitant-managerul unui CEO, pentru a reprograma, in ultima clipa, o sedinta. „I-am spus ca ar fi posibil sa ne vedem intr-o seara anume la 7. Mi-a spus ca pacientul ia cina la ora aceea si m-a intrebat daca as putea la ora 10 pm. Pacientul urma sa zboare pana la Hamptons, dar asistentul mi-a spus ca va trimite o masina sa ma ia de acasa, urmand sa fac terapia in elicopter, iar pana dimineata voi ajunge acasa. Si tot asa se intampla mereu. Daca spuneam ca sunt ocupat sambata, asistentul se oferea sa imi plateasca in plus, de parca asta era solutia la orice problema.” Daca pentru orice pacient obisnuit, cele 45 de minute petrecute cu terapeutul sau reprezinta cel mai pretios timp al saptamanii, pentru cei superbogati terapeutul este cel care trebuie sa se acomodeze programului pacientului, in rand cu antrenorul de fitness, bucatarul, pilotul sau personalul administrativ.

Apoi, astfel de oameni sunt foarte rezistenti la a se deschide, a se vulnerabiliza in fata oricui. Daca pana in urma cu niste ani majoritatea celor foarte bogati erau copii de bani gata, mostenitori ai unor averi colosale, care sufereau datorita neglijentei parentale sau temerii ca orice ar face nu vor putea niciodata sa se ridice la inaltimea realizarilor parintilor lor, in ultimii ani sunt tot mai multi oameni, de 30-40 de ani, care s-au ridicat singuri. Dr. Stone, un psihiatru din Columbia, spune ca, in aceste conditii, „exista o incidenta crescuta a depresiei printre cei nascuti bogati. In contrast, oamenii care reusesc sa faca astazi averi, sunt atat de narcisici incat nici nu se pune problema depresiei.”

Nu in cele din urma, terapeutii care lucreaza cu oameni foarte bogati se confrunta adesea cu puternice sentimente de invidie sau, ocazional, de dispret. Dr. Karasu admite ca, desi cei mai multi dintre pacientii sai sunt mai inteligenti si mai compententi decat el, rareori se poate abtine sa nu faca o gluma pe seama faptului ca e absurd sa vorbesti de bogatie ca de o boala.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.