Blog

 

17.08.2007

"Pacientul meu, Sigmund Freud"


...este titlul unei carti recent aparute, sub semnatura lui Tobie Nathan, la Pro Editura si Tipografie (nu auzisem de editura asta, dar uitandu-ma peste celelalte titluri publicate de ei, am ramas cu impresia ca sunt specializati in romane istorice conspirationiste, de genul Codul lui DaVinci). In sfarsit, auzisem de Tobie Nathan cu cateva luni in urma, in cartea Irenei Talaban, "Marturisirile unui psihanalist" si ramasesem de atunci cu o parere de rau ca nu am acces la nici una din scrierile acestui pshanalist-etnopsihiatru-filozof-antropolog-scriitor. Se pare ca totusi Irena Talaban ar fi tradus una din cartile lui Nathan, "Sperma diavolului, elemente de entopsihiatrie" dar mi-a fost imposibil sa o gasesc, chiar si pe internet. Asa ca mare mi-a fost surpiza cand am zarit pe un raft, la Libraria Eminescu, aceasta carte, in urma cu doua-trei zile.

"Viena, 1908, Isaac Rabinovici, student la medicina, il intalneste pe Sigmund Freud. Marele profesor, deja celebru, se ataseaza de acest Candide si ii vorbeste fara retineri: iubiri, aversiuni, gelozii - confidente pe care Isaac le consemneaza intr-un jurnal. Zi de zi, tanarul povesteste faptele mastrului, dar si viata Vienei. Si dezvaluie tot ceea ce nu s-a spus despre psihanaliza, despre viata privata a lui Freud, despre excesele si nebuniile unei revolutii din acel inceput de secol. Intr-o zi de decembrie a anului 2003, acest document, caruia nimeni nu-i banuia existenta, cade in mainile unui psihanalist expatriat. Dar, cu cat cititorul patrunde mai profund in viata acestui necunoscut ivit din trecut, cu atat se inmultesc necazurile care cad pe capul lui, ca si cum documentul ajuns la el din intamplare ar fi fost legat de un blestem. Imbinand trecutul cu prezentul, adevarul cu fictiunea, Tobie Nathan reusit sa realizeze un roman de o libertate si indrazneala uluitoare. Reputat pentru lucrarile sale in domeniul etnopsihiatriei, Tobie Nathan a scris si numeroase romane (dintre care unul ecranizat, Saraka Bo) si o piesa de teatru, "Damnatiunea lui Freud". In 2005, a colaborat la "Cartea neagra a psihanalizei", citat inchis de pe coperta a IV-a a cartii.

In treacat fie spus, "Cartea neagra a psihanalizei" ar fi facut multa valva in Franta... (stiu tot din cartea Irenei Talaban).

Desi nu am citit inca mai mult de 100 de pagini, indraznesc sa cred ca stiu de ce Tobie Nathan a scris aceasta carte. El insusi un foarte bun cunoscator al psihanalizei si al istoriei psihanalizei, "eliberat" de psihanaliza, Tobie Nathan ne provoaca sa gandim liber, in afara tiparelor impuse de "ideologia" psihanalitica. Caci pentru Nathan, psihanaliza este mai degraba o ideologie, o politica a unui grup de oameni interesati de pastrarea unui monopol si a unui avantaj economic enorm (cate milioane de dolari produce practica psihanalitica in fiecare an?) mai mult decat o teorie stiintifica a psihicului uman. Cu aceasta carte, autorul ne pune o intrebare: cum credeti ca ar fi perceputa astazi sau maine psihanaliza daca un document de genul celui prezent in roman ar fi intradevar descoperit? Daca nu e clar, documentul fictiv din acest roman il prezinta pe Freud ca pe un om interesat mai mult de promovarea sa si a teoriilor sale decat de relevanta acestora, un terapeut care impunea pacientilor "adevarul" lui, un om avid de ascensiune si recunoastere sociala mai mult decat de binele pacientilor sai.

In fapt, sirul intrebarilor este mai lung. De ce credeti ca istoria psihanalizei pe care o cunoasteti este cea adevarata? Ca este posibil ca lucrurile sa nu fie tocmai "cusher" o dovedeste si faptul ca accesul la documentele lui Freud este inca limitat, unele dintre ele urmand a fi facute publice abia in 2113. De ce? Exista in acele documente ceva care ar putea incrimina onestitatea si probitatea morala si stiintifica a lui Freud? Ceva care ar dauna imaginii psihanalizei (se stie cat de preocupat era Freud de aceasta imagine)?

Nu stiu cum ar raspunde Tobie Nathan la aceste intrebari, dar important este ca aceste intrebari sa fie puse.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.