Articole
 


Articole » Probleme de familie uitate? Sociologii constata influenta parintilor asupra copiilor!
Octavian Schitco (Email: oschitco@gmail.com)

In incercarea de a intelege ce cauzeaza deteriorarea relatiei maritale unii cercetatori au analizat dezvoltarea relatiei dupa casatorie, pe cind altii au incercat sa analizeze ce trasaturi si abilitati de relationare aduc indivizii in relatiile maritale.

Presupunerea ca unele trasaturi pe care indivizii le aduc in relatia de casatorie sint preluate din familia de origine a condus spre convingerea ca satisfactia si insatisfactia maritala se transmit de la generatie la generatie. Sustinind notiunea de transmitere intre generatii, cercetarile arata ca divortul parental mareste riscul divortului la copiii ce devin adulti (Amato, 1996; Feng, Giarusso & Frye, 1999; Glenn & Kramer, 1987; Wolfinger, 1999). Un studiu din 1991 arata ca, daca numai sotia vine dintr-o familie divortata, riscul ca propria casatorie sa se sfirseasca in divort creste cu 69%, iar in cazul cind ambii soti vin din familii de origine dizolvate prin divort, riscul de a divorta creste cu 189%.

S-ar parea ca daca divortul se transmite de la generatie la generatie, atunci si calitatea maritala se transmite intre generatii. Aceasta concluzie este prematura, pentru ca nu toate divorturile sint precedate de un conflict deschis si unele casatorii intacte sint in mod continuu nesatisfacatoare pentru parteneri (Amato&Booth, 1997; Heaton&Albrecht, 1991).

Oare conflictul conjugal la parinti coreleaza pozitiv cu insatisfactia si conflictul conjugal la copiii deveniti adulti? Un test al adevaratei transmisii intre generatii presupune colectarea datelor de la parintii casatoriti, in timp ce copiii sint acasa, si, mai apoi, de la aceeasi copii – dupa ce ei au plecat de acasa si s-au casatorit. Voi da raspunsuri putin mai tirziu, prezentind un studiu semnificativ care a cercetat variabilele sus-numite. Pina atunci, haideti sa vedem ce informatie importanta ne ofera studiile anterioare care au tangenta cu tematica data.

Studiile au confirmat urmatoarele fapte:

  • Adultii, care au avut parinti nefericiti in casatorie, relateaza ca ei insisi au un numar mare de probleme in cuplurile conjugale din care fac parte. (Belsky & Isabella, 1985)
  • Exista o probabilitate inalta ca adultii care au fost expusi violentei intre parinti in timp ce cresteau vor deveni la rindul lor agresivi sau victime ale agresiunii in relatiile intime. (O'Leary & Cascardi, 1998)
  • Conflictul parental este premiza aparitiei la copii a problemelor comportamentale. Mai tirziu, acestia, fiind adulti, vor manifesta un stil interpersonal problematic, ceea ce va afecta calitatea relatiei maritale. (Caspi & Elder, 1998)
  • Comportamentul interpersonal al parintilor influenteaza comportamentul adolescentilor si tinerilor in relatiile romantice. Niste cercetatori au examinat 293 de familii intr-un studiu longitudinal, 1989-1992 (cind copiii erau in adolescenta) si in 1997 (cind copiii erau in tinerete timpurie). Astfel, afectiunea si suportul reciproc al parintilor au corelat pozitiv cu afectiunea si suportul din relatiile copiilor din adolescenta tirzie si tineretea timpurie. (Conger, Cui; Bryant & Elder, 2000)

Studiul realizat de Paul Amato si Alan Booth de la Universitatea din Pensylvania, S.U.A., pe un esantion national de indivizi casatoriti in anul 1980 si copiii lor care s-au casatorit in 1997, ofera rezultate in concordanta cu studiile sus mentionate. Populatia tinta a fost constituita din toate cuplurile casatorite din S.UA., care aveau telefon, ambii parteneri prezenti cu virsta mai mica de 55 de ani. Esantionul din 1980 a constat din 2033 persoane casatorite. Esantionul este reprezentativ privitor la virsta, rasa, prezenta copiilor, regiunea tarii, si tipul de domiciliu. Acest esantion a fost chestionat in 1980, 1983, 1988, 1992 si 1997. In 1997, dupa multe excluderi din cauze obiective, a fost analizat un esantion de 297 de parinti si 297 de copii deja casatoriti. Virsta medie a copiilor adulti era de 30 de ani.

Principala intrebare la care si-au dorit sa raspunda cercetatorii a fost:

a) Ce relatie exista intre calitatea maritala a parintilor si calitatea maritala a copiilor?

N.B. Termenul „calitate maritala” cuprinde in acest studiu urmatoarele componente: parerea partenerilor conjugali despre procesele maritale, satisfactia referitor la casatorie, cantitatea de interactiune pozitiva, frecventa certurilor si violentei, numarul problemelor percepute in casatorie, ginduri sau actiuni ce duc spre divort, etc.

Analiza studiului arata ca descrierile parintilor despre calitatea maritala din 1980 (cind copiii aveau in medie 13 ani) coreleaza pozitiv cu descrierile copiilor despre calitatea maritala din propriile cupluri in 1997 (cind copiii aveau in medie 30 de ani). Daca parintii au prezentat un grad de conflict inalt, mai multe probleme si mai multa instabilitate, copiii au descris respectiv in 1997 ca in propriile casatorii exista mai putina fericire, mai putina interactiune, mai mult conflict, instabilitate si probleme.

Aceste rezultate sint in concordanta cu alte doua studii care au cercetat generatii multiple (Caspi & Elder, 1988; Conger , 2000). Rezultatele completeaza recenta abordare care accentueaza rolul trasaturilor premaritale ale sotilor asupra calitatii maritale.

b) Ce procese mediaza transmiterea intre generatii a calitatii maritale?

Studiul dat a gasit prin dovezi indirecte ca cel mai important mediator a fost invatarea prin observatie. Alte procese ce ar putea media transmiterea dintre generatii ar putea fi: Relatiile parinte-copil, Afectul negativ al copiilor, Tranzitiile din cursul vietii copilului, Statutul socio-economic. Acestea, insa, nu au fost confirmate statistic in studiul dat.

c) Ce aspecte ale relatiei parintilor sint importante pentru copii?

Variabilele calitatii maritale a parintilor au influentat in parte pe toti cei 3 indicatori ai calitatii maritale: conflict, probleme si instabilitate. Dintre acestea, cel mai important prezicator a fost problemele maritale ale parintilor. Descompunerea si examinarea itemilor pe scala problemelor maritale ale parintilor a scos la iveala care itemi erau prezicatori semnificativi ai insatisfactiei si conflictului in casniciile copiilor. Itemii sint: „este gelos/geloasa”, ”este dominant/a”, „se enerveaza usor”, „este critic/a”, ”are dispozitie schimbatoare”, ”nu vorbeste cu partenerul”.

d) Sint casatoriile copiilor afectate de modificari in calitatea relatiilor parintilor?

In acest studiu s-a observat ca calitatea maritala a copiilor era sensibila la modificarile calitatii maritale ale parintilor. De exemplu, daca calitatea maritala a parintilor a crescut sau s-a diminuat intre 1980 si 1983 sau intre 1983 si 1988, copiii au relatat cresteri si, respectiv, descresteri a calitatii maritale in 1997. Aceste date sugereaza ca casatoriile de mai apoi a copiilor beneficiaza de schimbarile pozitive in relatia parintilor sau, dimpotriva, pot fi influentate negativ in cazul cind relatia parintilor s-a deteriorat.

Concluzii

Prin acest articol si aceasta analiza doresc sa-mi exprim convingerea, care este sustinuta de datele studiilor, precum ca nu putem avea in viitor familii fericite si oameni fericiti din moment ce aceste familii nu sint fericite astazi. Exista procese psihologice complicate care mediaza aceasta relatie si, desigur, aceste procese sint greu de analizat prin prisma unor date sociologice, dar aceste date sociologice reflecta o realitate a existentei umane si, deci, ar trebui sa ne ingrijoreze ca specialisti, cetateni, membri ai unor familii si promotori ai valorilor familiei.

* * *

Surse:

Journal of Marriage & Family, Feb. 2005
Journal of Family Issues, July 2003
American Sociological Review, Dec. 2001
Journal of Family Psychology, Sep. 2001

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.