Psihoterapii
 


Psihoterapii » Psihanaliza

Psihanaliza este creatia lui Sigmund Freud (1856 - 1939). Plecand de la teoriile sale asupra psihicului uman, si mai ales asupra inconstientului acestuia, Freud a modificat si imbunatatit teoria psihanalitica pe parcursul intregii sale vieti, existand importante si semnificative reconceptualizari, adaugiri si precizari de-a lungul anilor, ceea ce obliga pe cei care ii studiaza indeaproape opera sa vorbeasca in termeni de “psihanaliza de dinaintea anului ...” sau “psihanaliza de dupa anul...”. Dupa moartea lui Freud, psihanaliza a cunoscut numeroase fragmentari in diverse scoli si curente, unele dintre ele deviind destul de mult de la ideile de baza ale lui Freud.

In psihanaliza traditionala, pacientul vine de 4-5 ori pe saptamana la psihanalist, timp de cativa ani. Nu exista nici un contact intre pacient si psihanalist in afara sedintelor programate. Acestea se desfasoara cu pacientul intins pe o canapea si cu psihanalistul asezat in spatele pacientului. Pacientilor li se cere doar sa asocieze liber, adica sa spuna orice le vine in minte si sa nu lase deoparte nici un gand, indiferent de motivul pentru care ar putea fi tentati sa faca acest lucru. Deasemenea, pacientii sunt incurajati sa isi povesteasca visele deoarece acestea, la fel ca si analiza actelor ratate, ofera importante ocazii de intelegere a dinamicii inconstiente. Pacientilor li se atrage atentia in mod special sa nu incerce sa elimine unele ganduri pe considerentul ca sunt irelevante sau prostesti sau ca analistul le-ar putea dezaproba, pentru ca sunt asociate cu emotii neplacute sau pentru ca sunt despre psihanalist. De multe ori, acestea sunt singurele instructiuni pe care pacientul le primeste.

Pe masura ce pacientul incepe sa asocieze liber, apar diverse dificultati sau rezistente care fac procesul dificil. Pe masura ce aceste rezistente sunt observate de psihanalist, acesta va face diverse comentarii asupra lor in efortul de a ajuta pacientul sa treaca peste ele si sa continue sa asocieze liber. Initial, psihanalistul isi limiteaza interventiile la comentarea acestor rezistente si la ajutarea pacientului sa spuna mai mult legat de subiectele pe care le abordeaza. De-a lungul psihanalizei, comentariile psihanalistului raman legate de procesul analitic, fiind de obicei clarificari si interpretari. Toate comentariile sunt menite a spori eficienta procesului psihanalitic. Psihanaliza se desfasoara intr-un mod gradual, progresiv, in timpul careia anumite aspecte ale pacientului care erau inconstiente anterior, devin constiente. Transferul este principala modalitate de intelegere a dinamicii inconstiente a pacientului. Pentru a asigura cel mai adecvat context in care pacientul sa isi poate transfera cu usurinta sentimentele asupra psihanalistului, acesta trebuie sa fie vazut ca fiind neutru. Acesta este motivul pentru care analistul isi limiteaza cat se poate de mult interventiile la clarificari si interpretari legate de procesul psihanalitic. In felul acesta, psihanalistul este capabil de a mentine o pozitie neutra, ramanand in acelasi timp empatic si preocupat de pacientul sau.

Datorita frecventei si intensitatii sedintelor, folosirii canapelei si a procesului de asociere libera, ca si mentinerii de catre analist a unei pozitii neutre, apare un transfer de o intensitate progresiva. Acest transfer intens implica deplasarea sau transferul asupra analistului a unor sentimente si ganduri care au fost, initial, legate de figuri importante din copilaria pacientului. Transferul implica nu numai ganduri si sentimente, dar si apararile impotriva lor. Acest proces de readucere a trecutului in prezent face trimitere nu numai la trecutul real al pacientului, ci si la cel imaginat. Trasaturile de personalitate patologice si nepatologice ale pacientului, ca si simptomele sale, toate bazate pe conflicte intrapsihice, sunt activate de procesul psihanalitic. Stabilirea si discutia despre transfer sunt esentiale pentru producerea insight-ului (intelegere de sine) si aceasta este ceea ce diferentiaza in mod clar psihanaliza de alte forme de psihoterapie.

Continuand sa se limiteze la a face clarificari si interpretari, psihanalistul incepe sa comenteze asupra acelor aspecte ale transferului de care pacientul nu este constient, in special atunci cand acestea apar ca rezistente in calea procesului analitic. Analistul face conexiuni intre ceea ce se intampla in transfer si interactiunile curente ale pacientului cu cei apropiati precum si cu relatiile importante din trecut. In felul acesta, analistul ajuta pacientul sa descopere aspecte anterior inconstiente ale sale. Pe masura ce pacientul invata tot mai multe despre inconstientul sau, el devine capabil de a face unele schimbari necesare, pozitive, in privinta personalitatii si vietii sale. Permanenta acestor schimbari ar putea fi atribuita “schimbarilor structurale” survenite, adica schimbarilor aparute in aliniamentul si relatia dintre id, ego si super ego. (Id este acea zona a psihicului care contine instinctele, dorintele interzise, nevoile noastre primare. Ego este partea care asigura buna functionare in realitate, iar superego este partea morala din noi, care contine principiile si regulile invatate de la parinti si din scoala, partea care stabileste ce e bine si ce e rau.) Tot acest proces psihanalitic nu este unul fara obstacole, fiind mai degraba caracterizat prin numeroase rezistente si o continua pendulare intre progres si regres, dar cu o tendinta generala de avansare.

In prezent, exista numeroase exceptii de la aspectele psihanalizei clasice, acestea fiind intalnite ca parte a unor scoli si curente contemporane, cum ar fi modelul relational, psihologia selfului, constructivismul social, intersubiectivitatea si gandirea postmoderna. In acord cu aceste influente, astazi se tinde catre conceperea psihanalizei ca un proces mult mai interactiv, mai interpersonal si mai subiectiv, in care exista nu numai transfer din partea pacientului, ci si contratransfer din partea psihanalistului. Psihanalistul nu mai este vazut ca fiind absolut neutru, iar contributia acestuia la crearea transferului nu mai este ignorata. Chiar daca neutralitatea ramane un ideal pentru multi psihanalisti (dar nu pentru toti), ea este unanim apreciata ca fiind aproape imposibil de obtinut.

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.