Intrebari

 

Intrebari » Intrebari generale

Ce dovezi exista ca psihoterapia este eficienta?

Dezbaterea privind eficienta psihoterapiei este aproape la fel de veche ca si psihoterapia insasi. Inca de pe vremea lui Freud se puneau sub semnul intrebarii rezultatele metodei sale.
Insa abia dupa 1950 au inceput sa apara si primele cercetari cu adevarat stiintifiice referitoare la acest subiect.

“Hans J. Eysenck, in anii ’50, si mai apoi S. Rachman la inceputul anilor ‘70 au facut mare valva publicand rezultatele cercetarilor lor care aratau ca psihoterapia nu este eficienta. In acelasi timp insa, aparatorii psihoterapiei clasice, Saul Rosenzweig (1954), Allen Bergin (1971, 1978) si Lester Luborsky (1954, 1975) au sustinut ca afirmatiile lui Eysenk si Rachman erau gresite si ca evidentele de care dispuneau sustineau ca psihoterapia este benefica. In 1977, Mary Lee Smith si Gene V. Glass au facut prima meta-analiza (adica o analiza a tuturor studiilor stiintifice disponibile pana la acel moment) privind efectele psihoterapiei, iar aceasta meta-analiza a schimbat profund natura acestei dezbateri. Smith si Glass au ajuns la concluzia ca psihoterapia era remarcabil de benefica si ca afirmatiile contrare se bazeaza pe date empirice nedovedite. In ciuda criticilor acestei meta-analize, a neajunsurilor ei sau a meta-analizei in sine ca metoda, eficienta psihoterapiei este din acest moment ferm stabilita si nu mai este un subiect de dezbatere.”

“Pana in 1993 existau mai mult de 40 de meta-analize privind psihoterapia in general sau anumit psihoterapii. In general, aceste meta-analize au aratat ca tratamentele studiate erau eficiente.”

“Din diferitele meta-analize realizate de-a lungul anilor, rezulta ca marimea efectului (“effect size” – o notiune statistica) relativ la eficienta absoluta a psihoterapiilor variaza intre 0,75 si 0,85. Asadar, facand o medie, o valoare estimativa rezonabila a eficientei psihoterapiei ar fi undeva in jur de 0,80. Un asemenea efect ar fi considerat un efect larg in studiul statistic al stiintelor sociale, ceea ce inseamna ca un client care face psihoterapie ar fi mai castigat, in final, decat 79% din cei care nu au facut terapie.

(fragmente extrase din “The Great Psychotherapy Debate – Models, Methods and Findings”, de Bruce E. Wampold, 2000

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.
"_blank">trafic ranking