Intrebari

 

Intrebari » Intrebari despre boli si conditii

Psihoterapia poate fi de ajutor in manie?

Mai intai sa lamurim ce inseamna „manie“. In secolul 19 si in prima parte a secolului 20, termenul de manie a insemnat ceea ce mai inseamna si astazi pentru unii oameni: si anume o preocupare excesiva legata cu ceva, o obsesie, o „idee fixa“. Daca vrei sa stii cate ceva despre folosirea psihoterapiei in obsesii, vezi urmatoarea intrebare.

De mai bine de 80 de ani insa, mania se refera la o stare grava, care adesea apare in alternanta cu episoadele depresive. De aceea, boala se numeste psihoza maniaco-depresiva.
Starea sau episodul maniacal se caracterizeaza printr-o stare de buna dispozitie excesiva sau iritabilitate, euforie alternand cu iritare sau furie, exaltare, dezinhibitie sexuala, vorbire excesiva sau chiar incoerenta, mimica si gestica exagerate, lipsa puterii de concentrare, grandomanie, scaderea nevoii de somn, trecerea rapida de la un proiect la altul, generozitate excesiva, usurinta si inadecvare in initirea contactelor sociale, idei delirante (fara legatura cu realitatea), halucinatii etc.

Tratamentul episodului maniacal, ca de fapt al intregii psihoze maniaco-depresive, este in primul rand unul medicamentos si presupune internarea intr-un spital de psihiatrie. Psihoterapia poate fi inceputa spre sfarsitul perioadei de internare si continuata dupa externarea pacientului. Rolul psihoterapiei este acela de completa efectele pozitive ale medicamentelor, de a ajuta pacientul sa inteleaga si sa accepte ceea ce i s-a intamplat, de a-si reevalua planurile de viata si de a gasi o modalitate de trai cat se poate de bine in conditiile unei boli adesea cronice, cu episoade care se repeta perioadic de-a lungul vietii. Alte obiective ale psihoterapiei: reducerea energiei psihice si intoarcerea la nivele normale de activitate, gandire, afectivitate; reducerea agitatiei, a impusivitatii si a vorbirii rapide si precipitate; redobandirea unei bune judecati si evaluari a consecintelor comportamentului propriu precum si a unor asteptari realiste; explorarea eventualelor sentimente de stima de sine scazuta, vinovatie, teama de respingere, dependenta si abandon; obtinerea unei dispozitii adecvate, moderate si a unui comportament controlat.

Foarte important, indiferent de tipul de psihoterapie, pacientul trebuie educat in legatura cu boala sa, trebuie invatat sa recunoasca primele semne ale unui nou episod maniacal pentru a putea solicita cat mai repede cu putinta ajutorul psihiatrului care l-a mai tratat. Tratamentul precoce ajuta foarte mult la limitarea impactului si a duratei episodului maniacal.

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.