Intrebari

 

Intrebari » Intrebari despre boli si conditii

Psihoterapia poate fi de ajutor in schizofrenie?

Cu siguranta. De retinut insa ca psihoterapia NU vindeca schizofrenia. Uneori medicamentele reusesc acest lucru, dar psihoterapia singura niciodata. Tratamentul medicamentos este cel mai important tratament al schizofreniei, iar psihoterapia vine ca un tratament adjuvant, care imbunatateste rezultatele terapiei medicamentoase.

Terapia comportamentala. Planul terapeutic pentru schizofrenie trebuie sa tina cont atat de abilitatile cat si de deficientele pacientului. Tehnicile comportamentale se bazeaza pe folosirea unor recompense si invatarea de abilitati sociale, menite a imbuntati comportamentul social, auto-suficienta, abilitatile practice si comunicarea interpersonala. Comportamentele adaptative sunt incurajate folosind laude sau recompense pe care pacientii le considera dezirabile. In felul acesta, frecventa comportamentelor deviante – cum ar fi vorbitul tare, vorbitul de unul singur in public sau adoptarea unor pozitii corporale ciudate – poate fi redusa.

Psihoterapia individuala. Cele mai bune studii asupra eficientei psihoterapiei in tratamentul schizofreniei au aratat ca psihoterapia este de ajutor si contribuie la imbunatatirea efectelor pozitive ale terapiei medicamentoase. Tipurile de terapii luate in analiza de catre studiile respective au fost terapia suportiva si terapie orientata catre insight (intelegere de sine).
Indiferent de tipul de psihoterapie, deosebit de important este ca pacientul sa simta ca relatia cu terapeutul este una pe care se poate baza, care il face sa se simta in siguranta. Psihoterapeutul trebuie sa procedeze in asa fel in cat pacientul cu schizofrenie sa capete incredere in el, sa simte ca psihoterapeutul chiar vrea sa il inteleaga si va face tot posibilul pentru a reusi acest lucru. Terapeutul trebuie sa transmita un sentiment de incredere in potentialul uman al pacientului cu schizofrenie, indiferent cat de ciudat, ostil, bizar sau perturbal poate fi pacientul la un moment dat. Psihoterapia cu un pacient schizofren ar trebui desfasurata pe durata a catorva decenii, si nu doar a catorva luni sau ani.

Psihoterapia de grup. Terapia de grup pentru pacientii cu schizofrenie este orientata catre aspectele pragmatice ale vietii, cum ar fi ingrijirea corporala, auto-intretinerea, relatiile cu ceilalti. Grupurile pot avea diverse orientari teoretice, comportamentale, psihodinamice sau suportive. Grupurile terapeutice sunt foarte utile in reducerea izolarii sociale, in crearea unui sentiment de coeziune cu membrii grupului precum si ca mediu in care pacientii cu schizofrenie pot supune testului realitatii multe dintre ideile lor delirante. Grupurile suportive par a fi mai benefice decat cele interpretative (adica cele ale carui scop este cresterea intelegerii de sine).

Psihoterapii de orientare familiala. Astfel de terapii sunt utile in tratamentul schizofreniei si in managementul general al pacientului cu schizofrenie. Pentru ca adeseori pacientii sunt externati din spital intr-o stare doar partial remisa, familia in mijlocul careia pacientul se reintoarce poate beneficia de o scurta dar intensa terapie. Aceasta trebuie sa se concentreze asupra situatiei imediate si trebuie sa includa identificarea si evitarea situatiilor potential problematice. Atunci cand problemele apar in cadrul familiei reunit cu pacientul schizofren, terapia trebuie sa se concentreze asupra rezolutiei rapide a conflictului. Ulterior perioadei post-externare, un subiect important de abordat in terapia cu familia pacientului este procesul de recuperare, in special aspecte legate de durata acestuia si de posibila sa evolutie. Adesea, membrii familiei, bine intentionati, incurajeaza pacientul cu schizofrenie sa isi reia activitatile curente mult prea devreme. O asemenea perspectiva optimista isi are originea atat in necunoasterea naturii acestei boli cat si in faptul ca multe familii nu pot accepta faptul ca schizofrenia este o boala grava. Psihoterapeutul trebuie sa ajute familia si psihoterapeutul sa inteleaga gravitatea bolii, fara insa a-i descuraja.

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.
>t_rid="psihogen";