Blog

 

04.01.2008

Psihoterapia Relationala


Se pare ca psihoterapia relationala devine tot mai populara. In urma cu un an, European Journal of Psychotherapy and Counseling, a dedicat un intreg numar psihoterapiei relationale.

Trebuie spus de la inceput ca psihoterapia relationala nu e un tip nou de psihoterapie, ci mai degraba un mod de a vedea psihoterapia, de a scoate in evidenta un aspect considerat tot mai important, de tot mai multi psihoterapeuti. La prima conferinta internationala dedicata psihoterapiei relationale, de la New York, din 2002, Emmanuel Ghent a descris acest tip de psihoterapie nu atat ca pe o noua teorie, ci ca pe un punct de vedere, un mod de a gandi psihoterapia in termeni relationali, o sensibilitate aparte acordata relatiei dintre psihoterapeut si pacient/client precum si rolului central al relatiilor in dezvoltarea umana.

Evident, psihoterapia relationala poate fi regasita in mai multe curente si sisteme psihoterapeutice: psihanalitice, in primul rand (datorita importantei acordate transferului si contratransferului), dar si intr-o seama de terapii umaniste. Ce au in comun aceste abordari sunt acele aspecte legate de subiectivitatea psihoterapeutului, fenomenologia transferului, recunoasterea valorii intrinseci a pacientului, asumarea propriilor reactii contratransferentiale ale psihoterapeutului.

Radacinile psihoterapiei relationale sunt preponderent europene si pot fi trasate incepand cu Eugen Bleuler, faimosul psihiatru care a dat lumii denumirea de schizofrenie si magistrala ei descriere, si care insista pe importanta relationarii cu cei suferinzi de schizofrenie. Freud a facut numeroase referiri la relatiile dintre nevoile pulsionale si nevoile relationale, iar scoala britanica de psihanaliza, reprezentate de Melanie Klein, Donald Winnicott, John Bowlby si Ronald Fairbairn au dezvoltat teoria relatiilor de obiect si teoria atasamentului, considerate sinonime cu psihoterapia relationala de inspiratie psihanalitica.

Peste ocean, psihanaliza relationala, asociata indeosebi cu numele lui Harry Stack Sullivan si William Alason White, este considerata astazi o contributie americana la psihanaliza. In jurul anilor 1970 s-a format in cadrul Institului William Alason White un grup de psihanalisti interesati de psihiatria interpersonala a lui Sullivan si implicatiile psihanalitice ale acesteia. Din acest grup, au facut parte si doua nume mari ale psihanalizei: Stephen Mitchell si Jay Greenberg.

Desi mai putin explicita, exista si o contributie umanista la psihoterapia relationala. Carl Rogers, cu al sau mod intens si plin de caldura de a asculta, este principalul reprezentant al curentui umanist in psihoterapie. Acest mod de a-l asculta pe celalalt, foarte rafinat din punct de vedere al abilitatilor necesare psihoterapeutului, profund empatic si in acelasi timp inteligent, este insasi esenta abordarii relationale.

Daca ar fi sa sumarizam, elementele cheie ale psihoterapiei relationale sunt:
- centralitatea relatiei;
- terapia ca un drum cu doua sensuri, implicand procese bi-directionale;
- luarea in consideratie atat a vulnerabilitatii clientului, cat si a psihoterapeutului;
- un nou mod de a vedea contratransferul, nu numai ca simpla informatie despre pacient, dar si ca dialog;
- plurivalenta sensurilor si intelesurilor, co-constructia realitatii psihoterapeutice.

Mai multe studii au ajuns la concluzia ca numai 15% din eficienta psihoterapiei se datoreza tehnicilor specifice folosite de un psihoterapeut sau altul si ca ceea ce conteaza cel mai mult este un amestec de factori legati, pe de o parte, de calitatea relatiei psihoterapeut-pacient, iar pe de alta parte, de evenimente si dezvoltari externe psihoterapiei. In acest context, nu e de mirare ca diferentele dintre psihanaliza, psihoterapie psihanalitica sau psihoterapie umanista sunt tot mai putin importante, ceea ce este subliant fiind tocmai aspectul relational prezent in toate aceste abordari.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.