Legislatie
 


Inapoi la Legislatie

Obtinerea dreptului de libera practica in domeniul psihoterapiei

La momentul actual, nu exista o lege care sa reglementeza in mod unitar activitatea tuturor psihoterapeutilor, indiferent de pregatirea lor de baza (adica, indiferent daca acestia sunt medici, psihologi, asistenti sociali s.a.). Pana in prezent, statutul psihoterapeutului in Romania a fost reglementat in plan juridic numai pentru psihologi prin Legea 213 privind exercitarea profesiunii de psiholog cu drept de libera practica, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din Romania, din 2004.

In Procedurile de Atestare, Acreditare si Certificare a Comisiei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Colegiului Psihologilor se face referire si la alte categorii profesionale care ar putea sa fie indreptatite sa primeasca competenta in specialitatea psihoterapie, cum ar fi “absolventi ai facultatilor de medicina generala (medicii psihiatri), asistenta sociala, filosofie, pedagogie, teologie, cu conditia completarii studiilor universitare cu un pachet de discipline de specialitate stabilit prin hotararea Comitetului director, precum si formarii complementare potrivit cerintelor prevazute de prezentele norme” (Art.1, punctul c). Aceasta mentiune este considerata de multi ca fiind controversata, existand o intreaga disputa in jurul acesteia si a necesitatii unei noi legi a psihoterapiei.

Independent de Colegiul Psihologilor, exista si Federatia Romana de Psihoterapie (FRP) , urmasa fostei Asociatiei de Psihoterapie din Romania. FRP s-a constituit ca un for reprezentativ al tuturor celor 25 de asociatii de psihoterapie din Romania si implicit al tuturor psihoterapeutilor, indiferent de orientarea lor teoretica si de pregatirea lor de baza. FRP detine un Registru al Psihoterapeutilor acreditati de catre asociatiile constitutive si, implicit, de catre FRP.

Din punct de vedere legal insa, acreditarea individuala de catre FRP nu este acoperitoare, intrucat nu exista nici o lege care sa reglementeze acest lucru. De aceea, exista o intelegere intre FRP si Colegiul Psihologilor ca acesta din urma sa ofere acreditarea si, deci, dreptul legal de practica psihoterapeutilor membri ai FRP.

Exista deasemenea Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 418 din 20/04/2005 pentru aprobarea Catalogului National de Programe de Studii Complementare in vederea obtinerii de atestate de medici, in care se confirma ca psihoterapia (Anexa 1) este o pregatire complementara medicala, pentru a carei atestare e suficienta o perioada de studiu de 6 luni. Acest ordin este de facto ca si inexistent, din punct de vedere al reglementarii activitatii de psihoterapie, fiind lipsit de efecte juridice.

Asadar, in prezent, indiferent de parcursul profesional, psihoterapeutii pot obtine recunoastere juridica a dreptului lor de practica numai prin intermediul Colegiului Psihologilor, indiferent daca sunt psihologi, medici, asistenti sociali etc si indiferent daca sunt sau nu acreditati de FRP.

In privinta formarii ca psihoterapeut, aceasta se face in cadrul asociatiilor de psihoterapie.

Inapoi la Legislatie

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.