Intrebari

  Intrebari » Intrebari generale

Care este relatia dintre psihoterapie si credinta in Dumnezeu?

Cam aceeasi dintre medicina si credinta in Dumnezeu (sau oricare alta entitate suprema a unei religii). Adica, tin de registre diferite, care nu se exclud. Cred insa ca intrebarea dumneavoastra se refera la „aducerea” lui Dumnezeu in cabinetul de psihoterapie, la invocarea credintei si a lui Dumnezeu de catre pacient sau psihoterapeut.

Teoretic, exista trei situatii posibile in care Dumnezeu sau credinta in Dumnezeu sunt aduse in discutie:

•  atat pacientul cat si terapeutul sunt persoane cu credinta, referirile la Divinitate fiind intelese si integrate de ambii protagonisti in mod firesc si benefic in cadrul psihoterapiei. Credinta in Dumnezeu poate fi o sursa de sprijin afectiv si moral foarte importanta atat pentru cel aflat in suferinta, cat si pentru psihoterapeutul care isi ofera ajutorul sau omenesc si limitat.

•  pacientul face referiri la credinta sa in Dumnezeu, fie pentru a-si explica unele aspecte din viata sa, fie pentru a se incuraja, dar psihoterapeutul nu crede si nu raspunde la aceste referiri. In acest caz, psihoterapeutul, chiar daca nu impartaseste convingerile religioase ale pacientului sau, nu trebuie sa contrazica pacientul sau sa incearce sa-l convinga sa renunte la credinta sa; dimpotriva, psihoterapeutul trebuie sa incerce a vedea lucrurile din perspectiva pacientului, a intelege locul si rolul pe care credinta il joaca in viata sa, pentru a se folosi, in sensul bun al cuvantului, de sprijinul pe care pacientul il gaseste in credinta.

•  psihoterapeutul este cel care are o puternica credinta in Dumnezeu, in timp ce pacientul este mai degraba sceptic. In acest caz, ar fi o greseala daca psihoterapeutul ar incerca sa convinga pacientul ca numai credinta in Dumnezeu il va ajuta sa se vindece sau sa isi schimbe viata.

Aceste cosideratii tin, de fapt, de indatorirea mai generala a psihoterapeutului de a respecta punctul de vedere al pacientului.

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.