Blog

 

29.10.2007

Quick fix, minimum effort!


De cand am pus pe picioare acest site, am primit multe emailuri, de tot felul. Unii vor sa stie una-alta despre psihoterapie, altii ma intreaba cum pot da de mine, dar cei mai multi imi scriu sperand ca ii pot ajuta cu sfaturi, via email. Uneori, in functie de problemele lor, pot sa o fac, amagindu-ma cu ideea ca o vorba spusa la timp poate conta. Alteori insa, stiu ca orice le-as spune e apa de ploaie si le recomand pur si simplu sa inceapa o terapie (desi, in acest punct, multi ma suspecteaza ca imi urmaresc interesul, daca respectivii sunt din Bucuresti, sau ca vreau sa scap de ei, daca nu sunt - vezi schimbul epistolar din postul precedent).

Ce sa zic: in chestiuni cu adevarat importante, nu cred in sfaturi - fiecare are propria-i traiectorie, indiferent daca doreste sau nu, daca e constient sau nu de constrangerile la care este supus. Si nu ma refer aici la predestinarea astrelor, la inevitabilitatea Destinului si alte alte prostii de genul asta, ci la enorma putere de influenta pe care o are asupra noastra felul (inconstient, greu sau imposibil de cunoscut) in care suntem setati, genetic si educational-formativ, sa functionam. Din fericire, lucrurile nu sunt chiar imposibil de alterat, dar e mult mai dificil si mai putin posibil decat ne dorim sau ne place sa credem. Singura solutie ramane efortul personal, lucrul cu sine insusi, eventual ajutat de un profesionist psi.

Ceea ce insa contravine spiritului epocii. Caci traim pentru a consuma bunuri si a servicii, cat mai multe si mai diverse, si nu pentru a face eforturi "inutile". Filosofia zilei pare a fi: daca ai o nevoie, aceasta poate fi rapid satisfacuta, nu trebuie decat sa ceri (si sa ai bani). Accentul e pus pe promptitudine (din partea celui care ofera serviciul) si pe efortul minim (din partea celui care solicita serviciul). Quick fix, minimum effort! Ceea ce nu e chiar rau, trebuie sa recunoastem, atunci cand nevoia e aprovizionarea cu hrana, transportul, comunicarea cu ceilalti, igiena sau entertaining-ul.

Problema cu acest tip de satisfacere a nevoilor personale, din punctul meu de vedere, este ca a invadat si zona serviciilor psi. Obisnuiti sa apeleze la profesionistii-care-rezolva-imediat-orice-pentru-pretul-corect, oamenii se asteapta la o atitudine similara din partea psihologilor si psihiatrilor. Isi spun problema, platesc si asteapta solutia. Doar traim in era stiintei, acum exista raspunsuri si solutii pentru orice, nu? Nu chiar... Din pacate, multi profesionisti psi au venit in intampinarea acestor cereri, oferind intradevar solutii rapide (caci sunt solutii "de-a gata", potrivite oricui), dar a caror eficacitate nu dureaza dincolo de usa cabinetului, celor dispusi nu sa-si rezolve problemele, ci sa li se rezolve problemele. Revistele glossy sunt pline de astfel de remedii si quick fix-uri numai bune de inghitit de cei incapabili sa isi asume responsabilitatea rezolvarii prin sine a dificultatilor personale. Din pacate, si in multe cabinete de psihologie se practica tot un fel de terapie de tipul "care-i problema? asta trebuie sa faci!", care intareste convingerea celor mai multi ca asteptarile lor sunt indreptatite si justificate. Clientii sunt multumiti (cel putin pe moment), psihopupistii si-au incasat onorariile, toata lumea e fericita. Iar daca solutiile oferite se vor dovedi efemere si problemele vor reapare, nu-i nimic: se mai produce inca o fericita intalnire intre fraier si smecher. Sau, ca sa nu suparam pe nimeni, intre client si furnizorul de servicii.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.