Aspecte etice
 


Etica » Relatii duale
  
Ce parere aveti de urmatoarele situatii:
  1. Un psihoterapeut, afland ca unul din clientii sai este un bun stomatolog, ii sugereaza acestuia sa faca un troc: o sedinta de psihoterapie in schimbul a cinci plombe.
  2. Un profesor de psihanaliza la o mare universitate isi recruteaza adesea viitorii clienti din randul studentilor sai.
  3. Un psihoterapeut accepta sa faca terapie cu unul dintre unchii sai, care sufera de depresie.
  4. Un psihoterapeut care lucreaza part-time si la un trust de presa, accepta sa ia in terapie pe seful de redactie al ziarului la care este angajat.
  5. Unul dintre vecinii terapeutului X ii solicita acestuia cateva sedinte de terapie.
  6. La sfarsitul terapiei, psihoterapeutul ii propune clientului sa inceapa impreuna o afacere.
  7. Un client ii propune psihoterapeutului sau sa mearga impreuna la o cafea dupa terminarea sedintei iar psihoterapeutul accepta.

Credeti ca sunt acceptabile asemenea situatii? Credeti ca psihoterapia se mai poate desfasura in conditii obisnuite/normale?

NU. Pentru ca sunt “relatii cu roluri multiple”.

Tehnic, acestea pot fi definite ca fiind “situatii in care psihoterapeutul functioneaza in mai mult decat o singura relatie profesionala ca si acele situatii in care psihoterapeutul functioneaza atat intr-o relatie profesionala cu clientul cat si intr-un altfel de relatie, exceptand rolurile temporare si limitate rezultate dintr-o intalnire intamplatoare cu clientul.” (Ethics in Psychology, Professional Standards and Cases - Koocher & Keith-Spiegel)

Mai simplu spus, un psihoterapeut nu are voie sa aiba nici un alt tip de relatie cu clientul sau in afara relatiei de tip psihoterapeutic.

Sa luam pe rand exemplele de mai sus:
  1. Relatia duala consta In faptul ca psihoterapeutul joaca doua roluri:
a) de psihoterapeut;
b) de client al stomatologului.
Daca terapeutul nu va fi multumit de plombele puse de clientul sau, cum credeti ca va evolua psihoterapia? Sau, daca clientul considera ca a fost obligat sa accepte o asemenea intelegere si se va simti inselat, cata incredere credeti ca va mai avea in psihoterapeutul sau?

  2. Profesorul intra si el intr-o relatie duala cu elevii sai pe care ii ia in analiza: pe de o parte le este profesor, iar pe de alta parte le este psihanalist. Mai poate fi el obiectiv atunci cand da note elevilor sai aflati in analiza cu el?

  3.Un psihoterapeut nu are voie sa faca psihoterapie cu rude sau prieteni pentru ca, in mod evident, in afara relatiei psihoterapeutice, va exista si o relatie de rudenie sau de amicitie in acelasi timp. Cum va evolua relatia de rudenie sau de prietenie daca terapia nu da rezultatele scontate de client?

  4. Psihoterapeutul din acest exemplu este atat psihoterapeutul sefului sau, cat si subalternul sefului sau. Inacceptabil! Cum credeti ca va evolua terapia daca psihoterapeutul ii cere o marire de salariu sefului sau si acesta il refuza? Sau pur si simplu seful este nemultumit de activitatea jurnalistica a psihoterapeutului? Va mai putea fi acesta obiectiv si detasat?

  5. Nu poti face psihoterapie cu oameni pe care ii vezi, te saluti si schimbi cateva cuvinte cu ei (indiferent cat de des sau de rar) si in alt context decat cel psihoterapeutic. Cu alte cuvinte, este interzisa psihoterapie cu “cunostinte”, oameni pe care psihoterapeutul ii cunoaste intr-o oarecare masura.

  6. Un psihoterapeut nu poate intra in alt rol decat cel de psihoterapeut nici chiar dupa terminarea terapiei. Relatiile de afaceri sunt unele dintre cele mai frecvente relatii duale. Daca clientul si psihoterapeutul au investit bani in aceeasi afacere, exista riscul, de exemplu, ca cei doi sa dicute in timpul sedintelor de psihoterapie despre afacerea respectiva in loc sa se concentreze asupra problemelor emotionale ale clientului. Sau daca afacerea nu merge bine, cum credeti ca va evolua relatia psihoterapeutica? Pe de alta parte, daca relatia psihoterapeutica s-a terminat, exista posibilitatea ca terapeutul, cunoscand punctele slabe sau vulnerabile ale partenerului sau de afaceri, fost client al sau, sa profite de aceste cunostinte pentru a obtine controlul afacerii si a castiga mai multi bani.

  7. Un psihoterapeut si clientul sau nu au voie sa socializeze impreuna, sa devina prieteni sau amici, pentru ca nu mai poti fi un psihoterapeut obiectiv cu prietenul/amicul tau.

DE CE NU? Pentru ca exista un risc foarte mare de a face rau clientului.

Cum asa? Atunci cAnd o persoana este prinsa in mai multe roluri, pot apare - si de regula chiar apar - conflicte de interese.

Ideea este ca daca terapeutul incearca, pe langa rolul pe care il joaca, sa isi satisfaca si unele nevoie care nu au nici o legatura cu psihoterapia, acesta va fi tentat sa conduca terapia mai degraba in interesul sau decat al pacientului. Codul Etic al American Psychological Association spune clar: “Psihologii trebuie sa fie intotdeauna atenti la efectele potential daunatoare ale stabilirii unor relatii duale. Un psiholog trebuie sa se abtina sa intre (sau sa promita ca va face acest lucru) in vreo relatie de tip personal, stiintific, profesional, financiar sau de oricare alt tip cu clientii sai daca exista o probabilitatea oarecare ca o asemenea relatie sa afecteze obiectivitatea psihologului sau sa interfere in orice fel cu profesarea eficienta a meseriei de psiholog, sa faca vreun rau sau sa exploateze clientul.”

Relatiile de orice fel, in afara celei psihoterapeutice, cu un psihoterapeut au un mare potential de a fi niste relatii exploatative - ca in exemplu 1, cand in mod necinstit, psihoterapeutul doreste sa i se repare cinci masele in schimbul unei singure sedinte de psihoterapie, ceea ce din punct de vedere financiar nu este echivalent. Cum insa stomatologul este in mare suferinta psihica, va accepta propunerea psihoterapeutului fara sa stea prea mult pe ganduri, intrand practic intr-o relatie in care este exploatat.

Asadar, pierderea obiectivitatii si exploatarea clientilor sunt doua riscuri majore atunci cand se intra in relatii duale. Confuzia, sentimentul de a fi respins sau abandonat si interpretarea gresita a comunicarii dintre cei doi, ce duce la o distorsiune a relatiei, sunt alte posibile efecte ce pot afecta clientul si, in plus, ii fac nefericiti si pe psihoterapeuti.

Cine sunt psihoterapeutii inclinati sa intre in relatii duale?
- psihoterapeutii impropriu pregatiti;
- psihoterapeutii care au nevoi neconstientizate de a fi adorati, a se simti puternici sau in control (spuneam in alta parte despre necesitatea cunoasterii de sine a psihoterapeutilor prin intermediul propriei psihoterapii);
- psihoterapeutii care au o viata sociala scazuta si/sau nevoi afective nesatisfacute;
- psihoterapeutii care se confeseaza clientilor lor;
- psihoterapeutii care trateaza anumiti clienti intr-un mod special, diferit de modul in care sunt tratati ceilalti clienti;

Cine sunt clientii inclinati sa intre in relatii duale?
- clienti cu o psihopatologie severa (cu comportamente pasiv-agresive, histrionice sau manipulatorii; personalitate tip borderline; suspiciozitate sau ostilitate);
- clienti care au fost victime ale unor atacuri violente sau abuzuri;
- clienti care au o anumita dificultate in a avea incredere in altii, cu o anumita ambivalenta fata de cei care au grija de ei;
- cei deprivati emotional in perioada timpurie a dezvoltarii lor;

Ce este de facut pentru evitarea unor asemenea relatii duale?
- psihoterapeutul nu trebuie sa ii propuna clientului nici un alt fel de relatie;
- psihoterapeutul nu trebuie sa ii propuna clientului sa se vada in afara cabinetului;
- psihoterapeutul nu trebuie sa accepte astfel de propuneri venite din partea clientului;
- psihoterapeutul nu trebuie sa accepte daruri sau orice alt ceva in afara de plata ce ii se cuvine pentru serviciile sale;
- atat psihoterapeutul cat si clientul trebuie sa evite in mod activ sa se intalneasca in afara cabinetului; daca totusi se intalnesc intamplator, conversatia si timpul petrecut impreuna trebuie reduse cat se poate de mult;
- psihoterapeutul nu trebuie sa accepte clienti dintre rudele, prietenii, cunostintele, subalternii, colegii sai;
- psihoterapeutii nu trebuie sa releve clientilor sai detalii despre viata lor intima;
- psihoterapeutii trebuie sa fie constienti de nevoile lor nesatisfacute si sa treaca printr-o analiza (psihoterapie) personala;
- psihoterapeutii trebuie sa se consulte cu alti colegi sau cu supervizotul lor atunci cand cred ca exista riscul de a face rau clientilor ca urmare a unei relatii duale.

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.