Aspecte etice
 


Etica » Drepturi si obligatii » Ce inseamna a respecta punctul de vedere al clientului?

Respectul pentru client sau pacient inseamna mult mai mult decat a i te adresa politicos. Inseamna un respect pentru ceea ce il defineste si il individualizeaza. Asadar, a respecta punctul de vedere al clientului inseamna:

  1. A lua în consideratie contextul cultural al clientului si evitarea impunerii valorilor culturale ale terapeutului, în special atunci când clientul face parte dintr-o comunitate minoritara sau alta decât cea din care face parte terapeutul. Comunitate minoritara poate fi nu numai cea bazata pe criterii etnice sau de orientare sexuala, ci si cea legata de gen, vârsta, dizabilitati, apartenenta religioasa, statut social, infectia cu HIV sau alte boli grave etc. Terapeutul trebuie sa tina cont de acele valori, obiceiuri si presiuni culturale care influenteaza viata clientului sau si sa nu atribuie influenta si consecintele acestora unei patologii personale. Deasemenea, în elaborarea, explicita sau implicita, a unor obiective terapeutice, terapeutul trebuie sa tina seama de impactul pe care atingerea acestor obiective il are asupra integrarii clientului în comunitatea din care provine sau în care traieste, conform dorintei clientului.
  2. A nu impune valorilor morale ale terapeutului. Terapeutul nu are dreptul de a face prozelitism religios sau de orice alta natura, de a incerca sa convinga clientul de temeinicia unor punct de vedere sau pozitii morale la care terapeutul a aderat. În acest scop, terapeutul trebuie sa aiba bine clarificate propriile valori pentru a minimaliza cât mai mult posibilitatea de a-si impune, voluntar sau involuntar, valorile personale în materie de religie si credinta, orientare sexuala, avort sau orice alta chestiune care suscita dezbateri de natura morala. Legata de acest aspect al neimpunerii valorilor si punctelor de vedere este si dilema privind incurajarea clientului de a se impotrivi mediului sau de a se adapta la acest mediu. Este posibil ca unele sisteme teoretice sa aiba, cel mai adesea implicit, o pozitie în acest sens. Psihoterapeutul trebuie sa fie constient de aceasta pozitie si sa incerce sa nu o impuna clientului, lasandu-i acestuia libertatea de a adopta propria-i pozitie. În cazul în care psihoterapeutul nu poate accepta punctele de vedere, valorile si principiile clientului datorita neconcordantei acestora cu propriul sistem de valori, psihoterapeutul are datoria de a termina terapia si de a trimite clientul unui alt coleg. Datorita starii de vulnerabilitate în care s-ar putea afla clientul, este recomandat ca psihoterapeutul sa nu îsi dezvaluie propriul sistem de valori, sub pretextul explicarii deciziei sale, ci sa gaseasca o modalitate neutra de a face trimiterea.
  3. Discutarea problemelor care preocupa pe client si nu a celor care sunt considerate importante de psihoterapeut. Desi psihoterapeutul poate sugera utilitatea discutarii anumitor chestiuni, clientul nu trebuie sa se simta obligat sa discute chestiunile respective, daca nu doreste sau le considera irelevante. Psihoterapeutul trebuie sa tina cont de faptul ca, datorita diferentei de putere dintre cei doi precum si datorita starii de vulnerabilitate în care se afla cei mai multi dintre clienti, acestia nu vor protesta în mod deschis fata de incercarea psihoterapeutului de a impune astfel de subiecte. De aceea psihoterapeutul nu trebuie sa îsi motiveze demersurile de acest gen bazandu-se pe aparenta cooperare a clientului.
  4. Evitarea unor interpretari sau indicatii care, desi probabil corecte din punct de vedere teoretic, ar putea fi resimtite de client ca fiind nefondate, straine de modul sau de a vedea lucrurile, umilitoare sau fara legatura cu problemele acestuia. Dincolo de faptul ca asemenea interpretari nu sunt benefice terapiei, ele au si potentialul de face rau.

Daca doriti o programare in vederea unei consultatii, mergeti la pagina de contact.

   
 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.