Blog

 

17.07.2008

Senzationalism si ignoranta


Aflu de pe Hotnews.ro ca tocmai a fost diagnosticat "primul caz de tulburari psihice generate de schimbarile climatice ". Pe scurt, "un tanar de 17 ani crede ca, daca va bea apa, milioane de oameni vor muri in urmatoarele zile - acesta este primul caz de tulburari psihice generate de teama privind efectele schimbarilor climatice. Diagnosticul a fost pus de doctorii Joshua Wolf si Robert Salo, de la Royal Children's Hospital. Dupa opt luni de depresie si de viziuni apocaliptice, adolescentul a fost internat la sectia psihiatrica a spitalului din Melbourne."

Nu stiu cum suna, de fapt, diagnosticul pus de cei doi medici, dar sunt tentat sa cred ca nu "tulburare psihica generata de schimbarile climatice", ci mai probabil depresie majora, treaba cu schimbarile climatice fiind scoasa in evidenta tocmai pentru a crea o stire. De ce spun asta?

1) In primul rand, a spune ca aceasta tulburare psihica de tip depresiv e generata de schimbarile climatice e ca si cum ai spune ca schizofrenia paranoida a unui pacient este generata de extraterestrii care il urmaresc pe saracul pacient sau de conspiratiile iudeo-masonice care il persecuta (dupa cum este continutul delirului sau).

2) Ideile delirante, delirurile adica, sunt de mai multe feluri: de persecutie (cineva are ceva cu mine), de grandoare (sunt cel mai grozav de pe planeta asta), de vinovatie (sunt vinovat de tot raul din lume), de relatie (cineva are o legatura speciala cu mine), de tip erotoman (cineva ma iubeste fara sa imi spuna), de omnipotenta (pot orice, sunt in stare de orice), de inutilitate (nu sunt bun de nimic), de inventie (eu am inventat becul), de reforma (am un plan pentru salvarea planetei), de filiatie (sunt urmasul cuiva celebru), mistice (Dumnezeu imi vorbeste in fiecare seara de la opt), de gelozie, hipocondriace, de posesiune, de negatie etc etc. Pe scurt, sunt multe feluri de idei delirante, descrise de multa vreme. Ce este relevant nu este continutul concret al idei, ci tipul de idee deliranta. Si asta pentru ca in stabilirea unui diagnostic in cazul unui pacient cu idei delirante, ceea ce conteaza este tipul de idee: astfel in tulburarea depresiva apar idei delirante de vinovatie, de inutilitate, hipocondriace, de negatie etc; in tulburarea maniacala apar idei delirante de grandoare, omnipotenta, erotomaniace etc.; in schizofrenia paranoida apar idei delirante de persecutie, de relatie, de urmarire etc.

Continutul concret al ideilor delirante nu este important pentru stabilirea diagnosticului pentru ca acest continutul este oricum variabil, de la individ la individ, de la o perioada de timp la alta si de la o cultura la alta. De exemplu, continutul ideilor delirante de persecutie s-a tot schimbat de-a lungul timpului, asftel ca acum cateva secole, oamenii delirau ca sunt urmariti de draci sau de strigoi, in anii 70 se simteau urmariti de extraterestri, de securisti sau de spioni rusi/americani, astazi se simt urmariti de conspiratii iudeo-masonice, de unguri, poate de Al Quaida etc. In paranteza fie spus, ca anecdota, pe perioada sederii mele in Grand Forks, am intalnit doar doi romani: unul era bolnav de schizofrenie, celalalt era paranoic. De unde am stiut ca el de-al doilea era paranoic? Pentru ca imi spunea ca fusese nevoit sa plece in 1997 din Romania pentru ca, fiind el un medic exceptional undeva in Cluj, ungurii si securitatea vroiau sa il omoare, de ciuda ca un roman poate fi un medic atat de bun.

Asadar, ceea ce conteaza este tipul de idee deliranta si nu continul sau concret - care poate fi de o diversitate infinita. In cazul tanarului de 17 ani din articolul cu pricina este vorba, pur si simplu, de o idee deliranta de vinovatie, tipica sindromului depresiv major. Absolut nimic neobisnuit. E adevarat ca vinovatie lui se refera la un aspect inedit, poate, legat de epuizarea rezervelor de apa ale planetei, dar asta nu dovedeste decat ceea ce sugeram mai sus si anume plasticitatea, adaptarea gandirii delirante la contextul social general, tendinta sistemului delirant de gandire de a prelua in continutul sau teme, idei si preocupari vehiculate in mediul social al individului delirant.

Dar, vorba aia, daca putem, de ce sa nu mai facem o stire, atat de potrivita cu obsesia ecologista a momentului?

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.