Presa

 

01.11.2007

Suportul familial ajuta tratamentul celor cu agorafobie


un articol aparut in Monitor on Psychology

O femeie face cumparaturi cand, deodata, se simte pierduta si cuprinsa de panica, ramanand fara aer. Apoi, mai tarziu, acelasi lucru se întâmpla într-o alimentara si pe o strada aglomerata. Singura solutie pe care o poate gasi, pentru a face fata acestor atacuri de panica, este sa evite locurile în care au aparut.

Asemenea simptome de agorafobie pot afecta nu numai viata celor suferinzi, ci si a familiilor lor, întrucât unele persoane cu agorafobie raman legata de casa sau se agata de ceilalti pentru a se simti în siguranta, spune Diana Rambles, PhD, care a studiat agorafobia si efectele acesteia asupra relatiilor inca din 1973.

Daca e adevarat ca agorafobia poate afecta legaturile familiale, e deasemenea adevarat ca relatiile din cadrul familiei pot juca un rol cheie în tratamentul agorafobiei, conform cercetarilor Dianei Rambles, profesor la Universitatea Pennsylvania, si ale asistentului social Rail Steave, de la Universitatea Boston. Insasi modul în care un membru al familiei vorbeste despre cel care sufera de agorafobie poate indica daca acea persoana va duce tratamentul pâna la capat, cu succes, sau daca va renunta prematur, spune Rambles.

Partenerii sau parintii care fie sunt ostili, fie excesiv de implicati din punct de vedere emotional fata de persoana cu agorafobie, pun în pericol rezultatele tratamentelor. Intr-unul dintre studii, atunci când rudele exprima un anumit grad de ostilitate fata de persoana cu agorafobie, aceasta are de sase ori mai multe sanse sa renunte prematur la tratament, comparativ cu un pacient a carui familie nu îi este ostila. Cercetatorii au condus interviuri cu rudele celor cu agorafobie si au cuantificat sentimentele acestora fata de pacient; deasemenea, acestia au completat niste chestionare pe care cercetatorii le-au folosit pentru a-si da seama daca familiile se simt responsabile sau vinovate pentru problemele de anxietate ale pacientilor.

În timp ce familiile suportive pot ajuta în privinta succesului tratamentului, rudele care se implica excesiv în tratament sau se simt vinovate pentru problemele agorafobicilor pot ingreuna terapia, conform studiului.

“Se poate ca acestia, in mod neintentionat, sa submineze tratamentul sau increderea pacientului in capacitatea sa de a duce tratamentul pana la capat”, spune Rambles. “Cand o persoana este respinsa de cei mai apropiati membri ai familiei, aceasta sufera un stres psihologic si... intensifica anxietatea fobica si probabilitatea unor atacuri de panica.”

Cei cu agorafobie au mai multe sanse de a se intoarce la o viata normala atunci cand au suportul familiei. Rambles recomanda psihoterapeutilor sa discute si cu familiile celor care sufera de agorafobie, pentru a diminua efectele unei atitudini ostile sau supra-implicate din partea unor membri ai familiei fata de pacient. Aceste discutii pot avea un caracter educativ referitor la agorafobie sau pot fi preponderent orientate catre dobandirea unor noi abilitati de rezolvare a problemelor si de comunicare. Interventiile psihoterapeutilor la nivelul familiilor pot reduce tendinta pacientilor de a renunta la psihoterapie si astfel cresc eficacitatea globala a tratamentului..

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.