Presa

 

27.05.2008

Un interviu pe teme de etica psihoterapiei cu Dr. Cristian Furnica


Reproduc mai jos interviul luat domnului Dr. Cristian Furnica, reprezentantul Societatiii de Analiza Existentiala si Logoterapie din Romania, cu ocazia Congresului National de Psihoterapie, difuzat saptamana trecuta in cadrul emisiunii Dosarele Psi, de pe Radio Romania Cultural (emisiune difuzata in fiecare sambata, de la orele 18,15).

Reporter: Ati condus o dezbatere pe teme etice pe ideea de identitate in psihoterapie. Va rog sa ne spuneti despre ce a fost vorba.

Dr. Cristian Furnica: Legat de tema de identitate, categoric ca a fost vorba despre particularitatile pe care trebuie sa le prevada un cod etic al profesiei de psihoterapeut, spre deosebire de, si cum e si normal, recunoasterea tuturor obligatiilor revenite unui terapeut, unui medic. In cazul psihoterapiei sunt aspecte particulare care intra in discutie si care presupun si anumite norme etice in modul de abordare a acestora. Spre exemplu, a fost o dezbatere extrem de interesanta asupra faptului ca un psihoterapeut, indiferent cat de bun profesionist si cu experienta in domeniu ar fi, are nevoie in permanenta de a-si superviza activitatea in momentul in care nu se mai descurca. Aici nu mai conteaza pozitiile intr-o ierarhie profesionala, este vorba de oameni pe care codul codul etic al psihoterapeutului ar trebui sa ii oblige sa apeleze la confrati pentru binele lor dar si, evident, al clientului lor.

Rep.: Care sunt, la modul concret... sau daca ati putea sa dati niste exemple de momente care ar pune probleme etice...

Dr. CF: Sunt multiple probleme. Noi am discutat in special pe marginea unor cazuri in care clientii fiind in situatii limita, fara a ameninta in mod demonstrativ, ci ca o concluzie existentiala, isi anuntau decizia, de exemplu, de a asasina o anumita persoana si de a-si lua viata in momentul urmator. Deci, repet, nu ca o lamentatie sau ceva demonstrativ, ci ca o decizie de viata. Cum procedam in astfel de situatii, care sunt comandamentele etice care trebuie sa ne guverneze comportamentul de profesionisti intr-o astfel de situatie? Exista si situatii mai uzuale si mai banale in care, de exemplu, clientul se indragosteste de terapeut sau invers. Cum procedam in astfel de situatii?

Rep: Exista reglementari? Exista un cod unic?

Dr. CF: Exista coduri etice multiple, exista coduri etice ale profesiei medicale pe care psihoterapia, categoric, ca activitate medicala in ultima instanta, trebuie sa le respecte. Fiecare asociatie profesionala, respectiv fiecare scoala de psihoterapie, trebuie sa aiba propriul sau cod etic. La fel si organizatiile internationale, cum ar fi organizatia europeana de psihoterapie [Asociatia Europeana de Psihoterapie] sau Federatia Romana de Psihoterapie. Toate au cate un cod etic, categoric. Tine de profesie. As vrea sa subliniez un aspect care in alte coduri etice nu apare: profesionalismul, competenta tine tot de codul etic. Adica profesionistul trebuie sa isi cunoasca foarte bine posibilitatile, pe langa sa spunem, cele de natura profesionala; o serie de instante de natura etica trebuie sa guverneze activitatea profesionistului, sa stie sa nu abordeze o problema daca nu este suficient de compentent in acea directie. Este o abatere de la codul etic sa experimenteze, sa abuzeze, intr-un fel, de increderea pe care i-o acorda clientul.

 
 
TopBIZ.ro - afaceri de top!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2007 Psihogen. Toate drepturile rezervate.